Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

12 ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

  Οι θεωρητικές γνώσεις σε ένα θέμα είναι σίγουρα επικουρικές αφού για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίζεις κάποια βασικά σημεία του. Τι γίνεται όμως επί του πρακτέου? Όταν το στρες σας κατακλύζει και ξαφνικά όλα τα συμπτώματα υπάρχουν σε σας και όχι σε μια σελίδα βιβλίου? Κατ αρχάς πρέπει να κάνετε την διάκριση μέσα σας και να γνωρίζετε πως το άγχος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ή ακόμη και προστατευτικό μηχανισμό σε περιστατικά κινδύνου. Όταν όμως το στρες ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια υπάρχει δηλαδή σε καθημερινή βάση, δημιουργεί σωματικά προβλήματα, εκνευρισμό, επιθετικότητα και ψυχική φθορά τότε υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του. Παρακάτω σας προτείνω έναν άμεσο και πρακτικό τρόπο....!!  
  1. Καθίστε σε ένα μέρος που σας ηρεμεί και δεν σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα έχοντας μαζί σας μια λευκή σελίδα και ένα μολύβι.
  2. Πάρτε 10 εισπνοές- εκπνοές, όχι όμως πολύ βαθιές μόνο μέχρι εκεί που νιώθετε καλά
  3. Προσδιορίστε και σημειώστε επακριβώς αυτό που σας απασχολεί με μεγάλα γράμματα χωρίς να χάνεστε στο λαβύρινθο των σκέψεων σας.
  4. Προσπαθήστε να το δείτε αντικειμενικά και σκεφτείτε αν ακούγατε το ίδιο πρόβλημα από έναν φίλο, αν θα του δίνατε την ίδια βαρύτητα.
  5. Σκεφτείτε πιθανές λύσεις του προβλήματος από τις πιο απλές μέχρι εκείνες που θεωρείτε  δύσκολες.
  6. Γράψτε τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης.
  7. Διαλέξτε εκείνη με τα περισσότερα υπέρ.
  8. Εφαρμόστε την λύση έγκαιρα και χωρίς να χρησιμοποιείτε δικαιολογίες για αναβολή.
  9. Η εύρεση λύσεων και η εφαρμογή τους σας δείχνουν πως το πρόβλημα δεν είναι ανίκητο απλά χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή για να το αντιμετωπίσετε.
  10. Προσπάθηστε να δειτε αντικειμενικά αυτό που σας απασχολεί και έχοντας το καταγεγραμμένο μπροστά σας, αντιμετωπίστε το ως εξωτερικός παρατηρητής. Σίγουρα τώρα θα θέλετε να το γράψετε με μικρότερα γράμματα γιατί τελικά τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η  ψυχική σας υγεία.
  11. Αξιολόγηστε το αποτέλεσμα και αν δεν τα έχετε καταφέρει όσο θα θέλατε, προσπαθήστε ξανά ώστε να διαλέξετε την λύση που θα σας προσφέρει την ψυχική ηρεμία που χρειάζεστε.
  12. Πείτε ένα ΜΠΡΑΒΟ στον εαυτό σας που μπήκε σε αυτή την διαδικασία,  χαλαρώστε όλο σας το σώμα και προσπάθηστε ξανά αύριο πιο Αισιόδοξα και Δυναμικά!!!!!!!

5 σχόλια:

  1. αχ αυτό το stress θα μας φάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και μονο που το διαβασα ενιωσα πως κατα καποιον τροπο ηρεμησα..
    ουφ.

    καλα τα λεει η καποια απο πανω. το αγχος θα μας σκοτωσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άγχος το προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας γιατί επιλέγουμε να ερμηνεύουμε ότι μας συμβαίνει με λανθασμένο τρόπο....όταν αλλάζουμε οπτική γωνία και σταματάμε να τα μεγαλοποιούμε όλα τότε το αντιμετωπίζουμε.... και ούτε μας τρώει ούτε μας σκοτώνει!!!!!ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ girls...για όλα υπάρχει λύση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ χρησιμο κειμενο...θα προσπαθησω να το εφαρμοσω!

    καλο μηνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή