Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η αναζήτηση της ισορροπίας σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής όπως τη διανοητική, την πνευματική, τη συναισθηματική και τη σωματική. Ουσιαστικά είναι η ικανότητα των ανθρώπων να απολαμβάνουν τη ζωή και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές της προσκλήσεις. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε δύσκολες συνθήκες και να τις αντιμετωπίσουν επιτυχώς.
Το στρες μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, δυσκολεύοντας σημαντικά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους στην καθημερινή ζωή. Η λέξη στρες προέρχεται από τον αγγλικό όρο stress και στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως "ψυχοκοινωνική πίεση". Είναι η αντίδραση του ατόμου σε εξωγενείς και ενδογενείς καταστάσεις. Οι εξωγενείς αφορούν στο εξωτερικό περιβάλλον το οποίο περικλείει την οικογένεια, τις σχέσεις , τις σπουδές, την εργασία, τον κοινωνικό περίγυρο και τις οικονομικές συνθήκες. Ενώ οι ενδογενείς αναφέρονται στον ίδιο μας τον εαυτό, στην πίεση δηλαδή που προέρχεται από τις επιθυμίες μας, τις σκέψεις, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τον εγωισμό, τις ανάγκες και τα θέλω μας.
Το στρες χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων συναισθηματικών-συμπεριφορικών όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απελπισία, ο φόβος, η λύπη, ο εκνευρισμός, η αγωνία, η σύγχυση, η επιθετικότητα, η αναποφασιστικότητα καθώς και σωματικών όπως η ζάλη, η εφίδρωση, ο εμετός, η καρδιακή δυσφορία και η απώλεια του ελέγχου της κύστης ή του εντέρου.
Οι συνέπειες του στρες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά δηλαδή σε ημικρανίες, έλκη , δερματοπάθειες, διαταραχές ύπνου/διατροφής, αφύσικη κόπωση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κρίσεις πανικού, φοβίες, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, κατάχρηση ηρεμιστικών , χρόνιους πόνους σε διάφορα σημεία κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου