Η απόφαση να επισκεφτεί ένα άτομο τον ψυχολόγο είναι συνήθως δύσκολη λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν. Πολλές φορές αναρωτιέται αν η ανάγκη του να ζητήσει βοήθεια οφείλεται στο ότι "χάνει το μυαλό του" ή '' αν είναι ένα βήμα πριν την κατάθλιψη". Πολλές φορές απορεί για το πώς ένας άλλος άνθρωπος που δεν τον ξέρει, θα μπορέσει να τον βοηθήσει περισσότερο από ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Ακόμη για κάποιους η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία αφού μια παρελθοντική δοκιμή ήταν περισσότερο απογοητευτική παρά επικουρική.Όσον αφορά στους συμβουλευόμενους υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που αποζητούν την βοήθεια από μόνοι τους και σε εκείνους που παραπέμπονται από άλλα άτομα. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η προσωπική βούληση και έτσι τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα ενώ στην δεύτερη ενυπάρχει το στοιχείο της αντίστασης και οι δυσκολίες είναι περισσότερες.
Ο ρόλος του συμβουλευτικού ψυχολόγου σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Combs(1971) είναι:
1. Nα απελευθερώνει παρά να ελέγχει
2. Να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα παρά για μικρότερα νοήματα
3. Να παρακινείται από αλτρουιστικά παρά από ναρκισσιστικά συναισθήματα
4. Να συμμετέχει παρά να αποξενώνεται
5. Να είναι αυτο-αποκαλυπτικός παρά αυτο-αποκρυπτικός
Η σχέση που δημιουργείται επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η γνησιότητα, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η θετική εκτίμηση. Η θετική συμβουλευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη η οποία θα οικοδομηθεί σταδιακά και εφόσον ο συμβουλευόμενος βλέπει τον ψυχολόγο ως ένα άτομο εχέμυθο, υπεύθυνο, ειλικρινές, ευαίσθητο και σοβαρό. Η αναγνώριση και ο καθορισμός των στόχων βοηθούν ώστε να ο συμβουλευόμενος να περάσει από το στάδιο του άγχους και της σύγχυσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης. Η επιλογή της συμβουλευτικής τεχνικής είναι ιδιαιτέρως σημαντική αφού μέσω εκείνης θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι τεχνικές είναι τόσες πολλές, που μόνο όταν υπάρξει απόλυτη αντιστοίχηση προβλήματος και θεραπευτικής μεθόδου, η συμβουλευτική διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη.
Το να ζητάει ένα άτομο βοήθεια σε μια περίοδο της ζωής του που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όσα το απασχολούν, το φοβίζουν και το αγχώνουν, δείχνει την ανάγκη να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια του πιο δυνατό, με μεγαλύτερη αυτο-εκτίμηση/αυτογνωσία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή παράνοιας.
Καλησπέρα, ξέρω ότι είναι κλισέ αυτό που θα πω, γνωρίζω περιπτώσεις που η θέληση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς στις μέρες μας τα ψυχολογικά και τα οικονομικά αδιέξοδα εντείνονται σε ανάλογα ποσά
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι κι αυτο μια παραμετρος..το οικονομικο ζητημα...οι συνεδριες, κοστιζουν, τα ασφαλιστικα ταμεια βουλιαζουν..καλυπτουν τα βασικα...
ΑπάντησηΔιαγραφήευτυχως ειστε και 'σεις, με αρθρα μεσω internet και υπαρχει ενημερωση-πληροφορηση.
..Καλημερα, καλο μηνα :)
Είναι βέβαιο πως τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να επισκεφτεί κάποιος τον ψυχολόγο. Η άποψη μου είναι ότι όταν γίνεσαι ψυχολόγος έχεις την ακατανίκητη επιθυμία να βοηθήσεις και όχι να εκμεταλλευτείς. Υπάρχουν ποσά που συμφωνούνται ώστε ο συμβουλευόμενος να μην χρειάζεται να έχει πέραν των ψυχολογικών του δυσκολιών και το άγχος της πληρωμής και ασφαλώς μια συνεννόηση διευκόλυνσης ώστε η επίσκεψη σε ψυχολόγο να μην αποτελεί πολυτέλεια. Γι αυτό είναι βασικό ο ψυχολόγος να είναι πάνω απ όλα Άνθρωπος, με διάθεση να προσφέρει και όχι να "αρπάξει" βασιζόμενος στην ευάλωτη ψυχοσύνθεση του συμβουλευόμενου...Καλό μήνα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήποσοι, αραγε, σκεφτονται σαν εσας, και ειναι διατεθιμενοι
Διαγραφήνα "διευκολυνουν" τον συμβουλευομενο??
συμφωνω με την αποψη σας :)
καλο βραδυ :)
you have really nice blog ! you know ?
ΑπάντησηΔιαγραφήwanna follow my fashion blog ?
http://fashionistasdreamer.blogspot.com/
thank u...:-))
ΔιαγραφήGreat blog, wish I understood more :)
ΑπάντησηΔιαγραφήLove
/S / http:// mydarlingsolitude.blogspot.com
♥