Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

  Η απόφαση να επισκεφτεί ένα άτομο τον ψυχολόγο είναι συνήθως δύσκολη λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν. Πολλές φορές αναρωτιέται αν η ανάγκη του να ζητήσει βοήθεια οφείλεται στο ότι "χάνει το μυαλό του" ή '' αν είναι ένα βήμα πριν την κατάθλιψη". Πολλές φορές απορεί για το πώς ένας άλλος άνθρωπος που δεν τον ξέρει, θα μπορέσει να τον βοηθήσει περισσότερο από ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Ακόμη για κάποιους η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία αφού μια παρελθοντική δοκιμή ήταν περισσότερο απογοητευτική παρά επικουρική.Όσον αφορά στους συμβουλευόμενους υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που αποζητούν την βοήθεια από μόνοι τους και σε εκείνους που παραπέμπονται από άλλα άτομα. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η προσωπική βούληση και έτσι τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα ενώ στην δεύτερη ενυπάρχει το στοιχείο της αντίστασης και οι δυσκολίες είναι περισσότερες.

  Ο ρόλος του συμβουλευτικού ψυχολόγου σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Combs(1971) είναι:

1. Nα απελευθερώνει παρά να ελέγχει

2. Να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα παρά για μικρότερα νοήματα

3. Να παρακινείται από αλτρουιστικά παρά από ναρκισσιστικά συναισθήματα

4. Να συμμετέχει παρά να αποξενώνεται

5. Να είναι αυτο-αποκαλυπτικός παρά αυτο-αποκρυπτικός


  Η σχέση που δημιουργείται επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η γνησιότητα, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η θετική εκτίμηση. Η θετική συμβουλευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη η οποία θα οικοδομηθεί σταδιακά και εφόσον ο συμβουλευόμενος βλέπει τον ψυχολόγο ως ένα άτομο εχέμυθο, υπεύθυνο, ειλικρινές, ευαίσθητο και σοβαρό. Η αναγνώριση και ο καθορισμός των στόχων βοηθούν ώστε να ο συμβουλευόμενος να περάσει από το στάδιο του άγχους και της σύγχυσης στην  κατεύθυνση της αντιμετώπισης. Η επιλογή της συμβουλευτικής τεχνικής είναι ιδιαιτέρως σημαντική αφού μέσω εκείνης θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι τεχνικές είναι τόσες πολλές, που μόνο όταν υπάρξει απόλυτη αντιστοίχηση προβλήματος και θεραπευτικής μεθόδου, η συμβουλευτική διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη.

  Το να ζητάει ένα άτομο βοήθεια σε μια περίοδο της ζωής του που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όσα το απασχολούν, το φοβίζουν και το αγχώνουν, δείχνει την ανάγκη να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια του πιο δυνατό, με μεγαλύτερη αυτο-εκτίμηση/αυτογνωσία και  σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί  ένδειξη αδυναμίας ή παράνοιας.8 σχόλια:

 1. Καλησπέρα, ξέρω ότι είναι κλισέ αυτό που θα πω, γνωρίζω περιπτώσεις που η θέληση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς στις μέρες μας τα ψυχολογικά και τα οικονομικά αδιέξοδα εντείνονται σε ανάλογα ποσά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ειναι κι αυτο μια παραμετρος..το οικονομικο ζητημα...οι συνεδριες, κοστιζουν, τα ασφαλιστικα ταμεια βουλιαζουν..καλυπτουν τα βασικα...

  ευτυχως ειστε και 'σεις, με αρθρα μεσω internet και υπαρχει ενημερωση-πληροφορηση.

  ..Καλημερα, καλο μηνα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι βέβαιο πως τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να επισκεφτεί κάποιος τον ψυχολόγο. Η άποψη μου είναι ότι όταν γίνεσαι ψυχολόγος έχεις την ακατανίκητη επιθυμία να βοηθήσεις και όχι να εκμεταλλευτείς. Υπάρχουν ποσά που συμφωνούνται ώστε ο συμβουλευόμενος να μην χρειάζεται να έχει πέραν των ψυχολογικών του δυσκολιών και το άγχος της πληρωμής και ασφαλώς μια συνεννόηση διευκόλυνσης ώστε η επίσκεψη σε ψυχολόγο να μην αποτελεί πολυτέλεια. Γι αυτό είναι βασικό ο ψυχολόγος να είναι πάνω απ όλα Άνθρωπος, με διάθεση να προσφέρει και όχι να "αρπάξει" βασιζόμενος στην ευάλωτη ψυχοσύνθεση του συμβουλευόμενου...Καλό μήνα :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ποσοι, αραγε, σκεφτονται σαν εσας, και ειναι διατεθιμενοι
   να "διευκολυνουν" τον συμβουλευομενο??

   συμφωνω με την αποψη σας :)

   καλο βραδυ :)

   Διαγραφή
 4. you have really nice blog ! you know ?
  wanna follow my fashion blog ?
  http://fashionistasdreamer.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Hello!
  After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
  "International Directory Blogspot" is made of thousend of blogs from 135 countries. If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
  It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
  We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
  So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
  I think this community could also interest you.
  We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
  Thank you for your understanding.
  Please follow our blog, it will be very appreciate.
  I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
  After your approval to join us, you will receive your badge
  Regards
  Chris
  I follow your blog, I hope it will please you
  To find out more about us, click on the link below:
  http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή