Ως συμβουλευτική ψυχολογία ορίζεται η διαδικασία μέσα από την οποία ο άνθρωπος βοηθιέται προκειμένου να συμπεριφέρεται με ένα πιο ικανοποιητικό τρόπο στον εαυτό του. Ο Combs και οι συνεργάτες του (1971) υποστηρίζουν ότι τα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους. Συγκεκριμένα οι καλοί συμβουλευτικοί ψυχολόγοι αντιλαμβάνονται τους άλλους ως :
1. Ικανούς παρά μη-ικανούς
2. Φιλικούς παρά μη-φιλικούς
3. Αξιόπιστους παρά αναξιόπιστους
4. Να αξίζουν παρά να μην αξίζουν
5. Πρόθυμους να βοηθήσουν παρά να εμποδίσουν
6. Παρακινούμενους από εσωτερικά παρά από εξωτερικά κίνητρα
Η απόφαση να επισκεφτεί ένα άτομο τον ψυχολόγο συνήθως επηρεάζεται από λανθασμένες αντιλήψεις επειδή για πολύ κόσμο ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι ξεκάθαρος.
Οι βασικοί όμως ρόλοι του συμβουλευτικού ψυχολόγου είναι τρεις:
- Θεραπευτικός ή αποκατάστασης δηλαδή βοηθά τους ανθρώπους που βιώνουν άμεσα κάποια δυσκολία
- Προληπτικός που προλαμβάνει δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.
- Εκπαιδευτικός και εξελικτικός που τους βοηθάει στην απόκτηση του μεγαλύτερου κέρδους από τις εμπειρίες τους
Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ συμβουλευτικού ψυχολόγου και συμβουλευόμενου διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς και των δύο μερών. Σύμφωνα με τον Rogers για να θεωρηθεί μια θεραπευτική σχέση εποικοδομητική πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες δηλαδή ενσυναίσθηση-κατανόηση, μη κτητική ζεστασιά, αυτοαποκάλυψη, γνησιότητα και άνευ όρων θετική εκτίμηση. Η ενσυναίσθηση αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα της διαδικασίας αφού θεωρείται η δυνατότητα να βιώνει κανείς τα συναισθήματα του συνανθρώπου του.
Οι λόγοι που ένα άτομο μπορεί να ζητήσει βοήθεια είναι άπειροι και απορρέουν τόσο από τον εαυτό του όσο και από την κοινωνία. Ο συμβουλευόμενος θα πρέπει να ψάξει ώστε να βρει έναν ψυχολόγο με τον οποίο θα αναπτύξει μια αυθεντική σχέση ενδιαφέροντος που θα αποτελέσει την βάση για τον προσδιορισμό των στόχων της συμβουλευτικής και της επίτευξης τους.
..και καποιος που θα εμπνεύσει εμπιστοσυνη, στον θεραπευόμενο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο απογευμα :)
Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη και δημιουργείται μέσα σε μία αυθεντική σχέση που περνάει απο διάφορα στάδια....αυτό θα είναι και το θέμα της επόμενης ανάρτησης, σε μια προσπάθεια γνωριμίας με την συμβουλευτική θεραπεία, τις τεχνικές και τα οφέλη της...σ ευχαριστώ για τα πάντα εύστοχα σχόλια σου :-)...
Διαγραφήκαλό βράδυ