Κυριακή 6 Μαΐου 2012

AΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

   O Carl Jung διαφωνούσε με την υπερβολική ενασχόληση του Freud με την σεξουαλικότητα και γι αυτό δημιούργησε την θεωρητική σχολή της Αναλυτικής Ψυχολογίας. Αναγνώριζε στην libido μια πιο γενικευμένη δύναμη για ευχαρίστηση και δημιουργικότητα. Ουσιαστικά την ταύτιζε με το ενδιαφέρον για τον εσωτερικό ή εξωτερικό κόσμο και διατύπωσε ότι η libido περιλαμβάνει έναν εσωστρεφή και έναν εξωστρεφή τύπο. Ο εσωστρεφής οδηγείται προς τα μέσα στον εαυτό του και είναι διστακτικός και προσεκτικός. Ο εξωστρεφής είναι δραστήριος, ριψοκίνδυνος και κοινωνικός. 
   
   Ακόμη τόνιζε την πάλη των ανθρώπων με τις αντίπαλες δυνάμεις που βρίσκονται μέσα τους δηλαδή ανάμεσα στο πρόσωπο που δείχνουν στους άλλους (persona)-το οποίο είναι απαραίτητο κομμάτι της κοινωνικής ζωής- και στον ιδιωτικό εαυτό τους. Επίσης υποστήριζε ότι γίνεται μία πάλη ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό κομμάτι του εαυτού. Κάθε άνδρας έχει ένα θηλυκό κομμάτι (anima) και κάθε γυναίκα ένα αρσενικό (animus) στην προσωπικότητα του. Άν ο άνδρας απορρίπτει το θηλυκό κομμάτι του τότε γίνεται ψυχρός και απαθής στα αισθήματα των άλλων ενώ αν η γυναίκα απορρίπτει το αρσενικό της κομμάτι, τότε απορροφάται υπερβολικά από την μητρότητα. Η πορεία προς την ολοκλήρωση περιλαμβάνει την συνύπαρξη των δύο αντίθετων στοιχείων της ανθρώπινης ψυχής.

   Επιπλέον δημιούργησε μια τυπολογία βασιζόμενη σε τέσσερις λειτουργικούς τύπους δηλαδή τον Αισθητηριακό, τον Βιωματικό, τον Σκεπτόμενο και τον Ενοραματικό.

1. Αισθητηριακός: Χρησιμοποιεί την αισθητηριακή λειτουργία και δέχεται την πραγματικότητα εμπειρικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραπάνω λειτουργία για την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

2. Βιωματικός: Χρησιμοποιεί την βιωματική λειτουργία και συμπεριφέρεται όπως βιώνει τις καταστάσεις.

3. Σκεπτόμενος: Χρησιμοποιεί την λειτουργία της σκέψης και οι πράξεις του είναι αποτέλεσμα νοητικής διεργασίας.

4. Ενοραματικός: Χρησιμοποιεί την ενόραση και προσλαμβάνει πραγματικότητες εκτός συνείδησης.

Οι πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες χρησιμοποιούν τρεις λειτουργίες ενώ η τέταρτη ενυπάρχει σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου συμφιλιώνονται οι αντίθετες δυνάμεις.  

2 σχόλια:

  1. η 4η...ειναι μαλλον για τους "χαρισματικους"..γι' αυτους που εχουν το "κληρονομικο χαρισμα"..

    ωστοσο, καμια φορα και λιγο το ενστικτο μας, δεν ειναι κακο να το εμπιστευομαστε.

    καλημερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή