« Yet it is in this whole process of meeting and solving problems that life has its meaning. Problems are the cutting edge that distinquises between success and failure. Problems call forth our courage and our wisdom; indeed, they create our courage and our wisdom. It is only because of problems that we grow mentally and spiritually......It is through the pain of confronting and resolving problems that we learn. As Benjamin Franklin said " Those things that hurt, instruct ". It is for this reason that wise people learn not to dread but actually to welcome problems and actually to welcome the pain of problems»
Το Λόγο–Ψυχογράφημα είναι ένα σύγχρονο Κέντρο Αναπτυξιακής Διάγνωσης και Αποκατάστασης Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων.
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
The Road Less Traveled by M. Scott Peck
« Yet it is in this whole process of meeting and solving problems that life has its meaning. Problems are the cutting edge that distinquises between success and failure. Problems call forth our courage and our wisdom; indeed, they create our courage and our wisdom. It is only because of problems that we grow mentally and spiritually......It is through the pain of confronting and resolving problems that we learn. As Benjamin Franklin said " Those things that hurt, instruct ". It is for this reason that wise people learn not to dread but actually to welcome problems and actually to welcome the pain of problems»
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012
ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ... ΜΕΡΟΣ 2ο
ALBERT ELLIS (1913-2007 American psychologist)
" By not caring too much about what people think, i m able to think for myself and propagate ideas which are very often unpopular. And i succeed. "
ALFRED ADLER (1870-1937 Austrian psychiatrist & psychologist)
" A lie would have no sense unless the truth were felt dangerous. "
" Exaggerated sensitiveness is an expression of the feeling of inferiority. "
'' A failure is not
always a mistake, it may simply be the best one can do under the circumstances.
The real mistake is stop trying."
" The consequences of an act affect the probability of it's occurring again.
CARL ROGERS
(1902-1987 American psychologist)
" In all chaos there is a cosmos, in all disorder a secret order."
" As far as we can discern, the sole purpose of human existence is to kindle a light in the darkness of mere being."
" Every form of addiction is bad, no matter whether the narcotic be alcohol or morphine or idealism.
ERICH FROMM
(1900-1980 American psychologist)
'' In love the paradox occurs that two beings become one and yet remain two."
" Selfish persons are incapable of loving others, but they are not capable of loving themselves either."
" There can be no real freedom without the freedom to fail."
" A man must not swallow more beliefs than he can digest."
" All the art of living lies in a fine mingling of letting go and holding on."
" Pain and death are part of life. To reject them is to reject life itself."
" The absence of flaw in beauty is itself a flaw."
MARION MILNER (1900-1998 English psychologist)
" Sometimes i find that in my happy moments i could not believe that i had ever been miserable"
" I used to worry about what life was for- now being alive seems sufficient reason "
" There seemed to be endless obstacles...it seemed that the root cause of them all was fear."
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο Freud μέσα από την Ψυχαναλυτική θεωρία της ανάπτυξης υποστηρίζει ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, αποτελούν την βάση για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του και για την κατανόηση της μελλοντικής συμπεριφοράς του. Τα ένστικτα αναπτύσσονται καθώς αλλάζει η ευαισθησία των μερών του σώματος(ερωτογενείς ζώνες που αποτελούν πηγή έντασης ή διέγερσης) ενώ το άτομο εξελίσσεται περνώντας από τα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.
Τα προαναφερθέντα στάδια είναι τα εξής:
1. ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης είναι το στόμα
2. ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης είναι ο πρωκτός
3. ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η περίοδος όπου το κέντρο σωματικής διέγερσης ή έντασης επικεντρώνεται στα γεννητικά όργανα. Εμφανίζονται οι οιδιπόδειες επιθυμίες
4. ΛΑΝΘΑΝΟΝ ΣΤΑΔΙΟ
Η περίοδος κατά την οποία μειώνονται οι σεξουαλικές ορμές
5. ΓΕΝΕΤΗΣΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη της εφηβείας όπου η σεξουαλική ένταση αυξάνεται κατακόρυφα
H καθήλωση(fixation) σύμφωνα με τον Freud είναι μια βλάβη που συντελείται στην ανάπτυξη των ενστίκτων και εκφράζει είτε τον φόβο του ατόμου να περάσει στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο επειδή ικανοποιείται ελάχιστα σ αυτό που βρίσκεται είτε την ικανοποίηση του σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να μη έχει κίνητρο να προχωρήσει. Η παλινδρόμηση(regression) σχετίζεται με την καθήλωση και αναφέρεται στην επιστροφή του ατόμου σε κάποιο προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης επειδή το παρόν είναι αγχογόνο. Για κάθε στάδιο ανάπτυξης υπάρχει ένας τύπος χαρακτήρα που δημιουργείται λόγω των καθηλώσεων στο συγκεκριμένο στάδιο.
Πιο αναλυτικά :
Η προσωπικότητα στοματικού τύπου έχει τις ρίζες της στην καθήλωση στο στοματικό στάδιο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στον εαυτό του ενώ οι άλλοι αντιμετωπίζονται βάση του τι μπορούν να δώσουν. Κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του είναι ο ναρκισσισμός, η ανυπομονησία, η ζήλια, η μελαγχολία και η απαισιοδοξία
Η προσωπικότητα πρωκτικού τύπου έχει τις ρίζες της στην καθήλωση στο πρωκτικό στάδιο ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ότι η απέκκριση συμβολίζει μια μεγάλη δύναμη. Τα χαρακτηριστικά αυτής της προσωπικότητας αποτελούν την λεγόμενη πρωκτική τριάδα δηλαδή την αγάπη για την τάξη/καθαριότητα, την ισχυρογνωμοσύνη και την οικονομία/φιλαργυρία.
Η προσωπικότητα φαλλικού τύπου είναι αποτέλεσμα της καθήλωσης στο στάδιο του Οιδιπόδειου συμπλέγματος. Η καθήλωση σ αυτό το στάδιο έχει διαφορετικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τους άνδρες. Τα χαρακτηριστικά της γυναίκας είναι η αφέλεια, η γοητεία και η αγάπη για το φλερτ. Τα χαρακτηριστικά του άνδρα είναι ο ανταγωνισμός, η επιθετικότητα και η αρρενωπότητα.
Η συγκρότηση της προσωπικότητας σύμφωνα με τον Freud σχετίζεται με τις συγκρούσεις που συντελούνται ανάμεσα στις επιθυμίες και στους φόβους. Πολλές από αυτές που συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη περίοδο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μεταφέρονται τελικά στην ενήλικη ζωή.
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012
ΒΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας αφήνουν να το συνειδητοποιήσουμε, γεγονός που δημιουργεί μια θετική διάθεση. Γι αυτό μέσα στο κλίμα της μεταβατικής αυτής περιόδου(απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις και τα προβλήματα) είναι ευκαιρία να απαντήσετε ειλικρινά το πως αντιλαμβάνεστε τους παρακάτω τομείς. Στην συνέχεια καταγράψτε πως είστε και πως θα θέλατε να είστε μέσα σ αυτούς. Αν για κάποια έκφανση της ζωής σας δεν είστε σίγουρος μπορείτε να συμβουλευθείτε και τους ανθρώπους των οποίων η γνώμη μετράει για εσάς. Η απόκλιση των παραπάνω διαστάσεων, θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για το ποιους στόχους πρέπει να θέσετε ώστε να έρθουν τα καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωή σας....!!!!!
ΤΟΜΕΙΣ:
1. ΕΑΥΤΟΣ (πραγματικός, ιδανικός)
2. ΖΩΗ (προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική)
3. ΣΧΕΣΗ (απο την πιο σημαντική μέχρι την πιο τυπική)
4. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
6. ΕΡΓΑΣΙΑ
7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΤΟΜΕΙΣ:
1. ΕΑΥΤΟΣ (πραγματικός, ιδανικός)
2. ΖΩΗ (προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική)
3. ΣΧΕΣΗ (απο την πιο σημαντική μέχρι την πιο τυπική)
4. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
6. ΕΡΓΑΣΙΑ
7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
8. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Η απόφαση να επισκεφτεί ένα άτομο τον ψυχολόγο είναι συνήθως δύσκολη λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν. Πολλές φορές αναρωτιέται αν η ανάγκη του να ζητήσει βοήθεια οφείλεται στο ότι "χάνει το μυαλό του" ή '' αν είναι ένα βήμα πριν την κατάθλιψη". Πολλές φορές απορεί για το πώς ένας άλλος άνθρωπος που δεν τον ξέρει, θα μπορέσει να τον βοηθήσει περισσότερο από ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Ακόμη για κάποιους η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία αφού μια παρελθοντική δοκιμή ήταν περισσότερο απογοητευτική παρά επικουρική.Όσον αφορά στους συμβουλευόμενους υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που αποζητούν την βοήθεια από μόνοι τους και σε εκείνους που παραπέμπονται από άλλα άτομα. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η προσωπική βούληση και έτσι τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα ενώ στην δεύτερη ενυπάρχει το στοιχείο της αντίστασης και οι δυσκολίες είναι περισσότερες.
Ο ρόλος του συμβουλευτικού ψυχολόγου σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Combs(1971) είναι:
1. Nα απελευθερώνει παρά να ελέγχει
2. Να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα παρά για μικρότερα νοήματα
3. Να παρακινείται από αλτρουιστικά παρά από ναρκισσιστικά συναισθήματα
4. Να συμμετέχει παρά να αποξενώνεται
5. Να είναι αυτο-αποκαλυπτικός παρά αυτο-αποκρυπτικός
Η σχέση που δημιουργείται επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η γνησιότητα, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η θετική εκτίμηση. Η θετική συμβουλευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη η οποία θα οικοδομηθεί σταδιακά και εφόσον ο συμβουλευόμενος βλέπει τον ψυχολόγο ως ένα άτομο εχέμυθο, υπεύθυνο, ειλικρινές, ευαίσθητο και σοβαρό. Η αναγνώριση και ο καθορισμός των στόχων βοηθούν ώστε να ο συμβουλευόμενος να περάσει από το στάδιο του άγχους και της σύγχυσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης. Η επιλογή της συμβουλευτικής τεχνικής είναι ιδιαιτέρως σημαντική αφού μέσω εκείνης θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι τεχνικές είναι τόσες πολλές, που μόνο όταν υπάρξει απόλυτη αντιστοίχηση προβλήματος και θεραπευτικής μεθόδου, η συμβουλευτική διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη.
Το να ζητάει ένα άτομο βοήθεια σε μια περίοδο της ζωής του που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όσα το απασχολούν, το φοβίζουν και το αγχώνουν, δείχνει την ανάγκη να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια του πιο δυνατό, με μεγαλύτερη αυτο-εκτίμηση/αυτογνωσία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή παράνοιας.
Τρίτη 22 Μαΐου 2012
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ως συμβουλευτική ψυχολογία ορίζεται η διαδικασία μέσα από την οποία ο άνθρωπος βοηθιέται προκειμένου να συμπεριφέρεται με ένα πιο ικανοποιητικό τρόπο στον εαυτό του. Ο Combs και οι συνεργάτες του (1971) υποστηρίζουν ότι τα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους. Συγκεκριμένα οι καλοί συμβουλευτικοί ψυχολόγοι αντιλαμβάνονται τους άλλους ως :
1. Ικανούς παρά μη-ικανούς
2. Φιλικούς παρά μη-φιλικούς
3. Αξιόπιστους παρά αναξιόπιστους
4. Να αξίζουν παρά να μην αξίζουν
5. Πρόθυμους να βοηθήσουν παρά να εμποδίσουν
6. Παρακινούμενους από εσωτερικά παρά από εξωτερικά κίνητρα
Η απόφαση να επισκεφτεί ένα άτομο τον ψυχολόγο συνήθως επηρεάζεται από λανθασμένες αντιλήψεις επειδή για πολύ κόσμο ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι ξεκάθαρος.
Οι βασικοί όμως ρόλοι του συμβουλευτικού ψυχολόγου είναι τρεις:
- Θεραπευτικός ή αποκατάστασης δηλαδή βοηθά τους ανθρώπους που βιώνουν άμεσα κάποια δυσκολία
- Προληπτικός που προλαμβάνει δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.
- Εκπαιδευτικός και εξελικτικός που τους βοηθάει στην απόκτηση του μεγαλύτερου κέρδους από τις εμπειρίες τους
Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ συμβουλευτικού ψυχολόγου και συμβουλευόμενου διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς και των δύο μερών. Σύμφωνα με τον Rogers για να θεωρηθεί μια θεραπευτική σχέση εποικοδομητική πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες δηλαδή ενσυναίσθηση-κατανόηση, μη κτητική ζεστασιά, αυτοαποκάλυψη, γνησιότητα και άνευ όρων θετική εκτίμηση. Η ενσυναίσθηση αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα της διαδικασίας αφού θεωρείται η δυνατότητα να βιώνει κανείς τα συναισθήματα του συνανθρώπου του.
Οι λόγοι που ένα άτομο μπορεί να ζητήσει βοήθεια είναι άπειροι και απορρέουν τόσο από τον εαυτό του όσο και από την κοινωνία. Ο συμβουλευόμενος θα πρέπει να ψάξει ώστε να βρει έναν ψυχολόγο με τον οποίο θα αναπτύξει μια αυθεντική σχέση ενδιαφέροντος που θα αποτελέσει την βάση για τον προσδιορισμό των στόχων της συμβουλευτικής και της επίτευξης τους.
Κυριακή 6 Μαΐου 2012
AΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
O Carl Jung διαφωνούσε με την υπερβολική ενασχόληση του Freud με την σεξουαλικότητα και γι αυτό δημιούργησε την θεωρητική σχολή της Αναλυτικής Ψυχολογίας. Αναγνώριζε στην libido μια πιο γενικευμένη δύναμη για ευχαρίστηση και δημιουργικότητα. Ουσιαστικά την ταύτιζε με το ενδιαφέρον για τον εσωτερικό ή εξωτερικό κόσμο και διατύπωσε ότι η libido περιλαμβάνει έναν εσωστρεφή και έναν εξωστρεφή τύπο. Ο εσωστρεφής οδηγείται προς τα μέσα στον εαυτό του και είναι διστακτικός και προσεκτικός. Ο εξωστρεφής είναι δραστήριος, ριψοκίνδυνος και κοινωνικός.
Ακόμη τόνιζε την πάλη των ανθρώπων με τις αντίπαλες δυνάμεις που βρίσκονται μέσα τους δηλαδή ανάμεσα στο πρόσωπο που δείχνουν στους άλλους (persona)-το οποίο είναι απαραίτητο κομμάτι της κοινωνικής ζωής- και στον ιδιωτικό εαυτό τους. Επίσης υποστήριζε ότι γίνεται μία πάλη ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό κομμάτι του εαυτού. Κάθε άνδρας έχει ένα θηλυκό κομμάτι (anima) και κάθε γυναίκα ένα αρσενικό (animus) στην προσωπικότητα του. Άν ο άνδρας απορρίπτει το θηλυκό κομμάτι του τότε γίνεται ψυχρός και απαθής στα αισθήματα των άλλων ενώ αν η γυναίκα απορρίπτει το αρσενικό της κομμάτι, τότε απορροφάται υπερβολικά από την μητρότητα. Η πορεία προς την ολοκλήρωση περιλαμβάνει την συνύπαρξη των δύο αντίθετων στοιχείων της ανθρώπινης ψυχής.
Επιπλέον δημιούργησε μια τυπολογία βασιζόμενη σε τέσσερις λειτουργικούς τύπους δηλαδή τον Αισθητηριακό, τον Βιωματικό, τον Σκεπτόμενο και τον Ενοραματικό.
1. Αισθητηριακός: Χρησιμοποιεί την αισθητηριακή λειτουργία και δέχεται την πραγματικότητα εμπειρικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραπάνω λειτουργία για την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.
2. Βιωματικός: Χρησιμοποιεί την βιωματική λειτουργία και συμπεριφέρεται όπως βιώνει τις καταστάσεις.
3. Σκεπτόμενος: Χρησιμοποιεί την λειτουργία της σκέψης και οι πράξεις του είναι αποτέλεσμα νοητικής διεργασίας.
4. Ενοραματικός: Χρησιμοποιεί την ενόραση και προσλαμβάνει πραγματικότητες εκτός συνείδησης.
Οι πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες χρησιμοποιούν τρεις λειτουργίες ενώ η τέταρτη ενυπάρχει σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου συμφιλιώνονται οι αντίθετες δυνάμεις.
Σάββατο 14 Απριλίου 2012
Κυριακή 1 Απριλίου 2012
ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ο Alfred Adler είναι ο δημιουργός της Ατομικής Ψυχολογίας, της θεωρίας δηλαδή που τονίζει τη μοναδικότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας και που την μελετά ως μία ενότητα εμπειριών/συμπεριφορών.Ο Adler πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ο σκοπός του είναι να φτάσει στην τελειότητα. Η τάση του αυτή προκύπτει από τα αισθήματα κατωτερότητας που τον διέπουν και από την συνεχή του προσπάθεια να φτάσει σε αισθήματα ανωτερότητας μέσα από τον τρόπο ζωής του.
Τα αισθήματα κατωτερότητας ξεκινούν από την υποκειμενική άποψη του ατόμου για κάποιες ψυχολογικές και κοινωνικές μειονεξίες που πιστεύει πως έχει ή από τις σωματικές αδυναμίες/αναπηρίες που όντως έχει. Κατά την γέννηση τους όλοι οι άνθρωποι είναι κατώτεροι, αφού σε σχέση με το νεογέννητο όλοι είναι μεγαλύτεροι και πιο ικανοί από εκείνο. Το αίσθημα αβοήθητου που υπήρχε τότε μετατρέπεται σε προσπάθεια για υπεροχή. Όσο και να μεγαλώνει ο άνθρωπος πάντα βλέπει κάτι καλύτερο από τον ίδιο και γι αυτό αγωνίζεται για τη ανωτερότητα του, χρησιμοποιώντας τα αισθήματα κατωτερότητας ως αιτία εξέλιξης.
Ο Adler υποστηρίζει πως αυτός ο αγώνας του ατόμου να προχωρήσει από το μείον στο συν είναι έμφυτος και δεν σταματάει ποτέ. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι με τον όρο ανωτερότητα δεν εννοεί την κοινωνική διάκριση, την κοινωνική θέση ή την ηγεσία. Το κάθε άτομο προσπαθεί να γίνει ανώτερο σε σχέση με τον εαυτό του και διαθέτει τρεις στόχους με κοινωνικό χαρακτήρα που θα τον εντάξουν στο κοινωνικό σύνολο. Οι στόχοι αυτοί είναι η εργασία, η αγάπη και η φιλία. Το υγιές άτομο θα εκδηλώσει μια ανοδική ορμή προς την τελειότητα αλλά μέσα από την συνεργασία και τον συναγωνισμό. Όταν το άτομο αρνηθεί να αποδεχθεί και να προσπαθήσει για τους παραπάνω στόχους, τότε σύμφωνα με τον Adler είναι νευρωτικό με στόχους εγωκεντρικούς.
'Ενα ακόμη αξιοπρόσεκτο σημείο στην θεωρία του είναι το πως η σειρά γέννησης επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Συγκεκριμένα το πρωτότοκο παιδί αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής μέχρι την εμφάνιση του δεύτερου παιδιού που νιώθει ότι το εκθρονίζει και το αναγκάζει να χάσει τα κεκτημένα. Αν οι γονείς δεν το συμβουλεύσουν σωστά τότε θα νιώθει ανασφάλεια και ζήλια για τους γύρω του στην ενήλικη ζωή. Το δεύτερο παιδί προσαρμόζεται ευκολότερα και είναι συνεργάσιμο γιατί εξαρχής μοιράζεται την προσοχή με ένα άλλο παιδί. Συνήθως προσπαθεί να ξεπεράσει το πρώτο γι αυτό διέπεται από φιλοδοξία και επαναστατικότητα. Τα μοναχοπαίδια ανταγωνίζονται τους ίδιους τους γονείς τους και θέλουν πάντα να αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής. Αυτό που τελικά μετράει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας σύμφωνα με τον Adler, είναι ο τρόπος που ερμηνεύει το ίδιο το άτομο την μεταχείριση που δέχεται από τους γονείς, τα αδέρφια, τους φίλους και την κοινωνία.
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ο Carl Rogers χρησιμοποιεί ως έννοια κλειδί στη θεωρία του τον εαυτό. Σύμφωνα με την φαινομενολογική του θέση το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο μ ένα μοναδικό τρόπο. Η αυτοσυνέπεια(self -consistency) εκφράζει την απουσία σύγκρουσης ανάμεσα στις αντιλήψεις που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του.
Ακόμη τονίζει την σημασία της συμφωνίας(congruence) ανάμεσα στον εαυτό και την εμπειρία, δηλαδή την προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος για να συνδέσει αυτό που αισθάνεται με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. H πλήρης βέβαια συμφωνία είναι αδύνατη γιατί τότε δεν θα είχε κανένα κίνητρο για να τον βελτιώσει. Επίσης κάποιες φορές βιώνει μια κατάσταση έντονης ασυμφωνίας(incongruence) ανάμεσα στην αντίληψη για τον εαυτό του και την πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από άγχος . Σύμφωνα με τον Rogers η παραπάνω κατάσταση ξεκινάει όταν ένα παιδί δεν έχει θετική αντιμετώπιση από τους γονείς του και μπορεί να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα που είναι αποδεκτά γι αυτούς αλλά τελικά δεν αντιπροσωπεύουν το ίδιο.
Στους ψυχολογικά υγιείς ανθρώπους υπάρχει σημαντική συμφωνία ανάμεσα στον πραγματικό εαυτό(actual self) και στον ιδανικό εαυτό(ideal self)-τον εαυτό που θα ήθελαν να έχουν. Γι αυτό διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, είναι κοινωνικά ισορροπημένοι και ικανότεροι να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες.
Σκεφτείτε λοιπόν πως βλέπετε τους διαφορετικούς εαυτούς σας δηλαδή τον πραγματικό όπως τον αντιλαμβάνεστε αυτή την στιγμή, τον ιδανικό-που θα θέλατε να έχετε- και τον εαυτό που φοβάστε-δεν θα θέλατε να έχετε. Αξιολογήστε την μεταξύ τους σχέση και αναρωτηθείτε τι αποζητάτε, τι θεωρείτε ιδανικό για εσάς και τι φοβάστε. Γνωρίστε καλύτερα τον πραγματικό σας εαυτό, βελτιώστε τον και αγαπήστε τον....!!!!!!!!
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
ΘΕΩΡΙΑ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
Ο Hans Eysenck, Γερμανός ψυχολόγος, χρησιμοποίησε την ανάλυση παραγόντων για τον προσδιορισμό τριών διαστάσεων της προσωπικότητας. Υπολογίζοντας σε ποια διάσταση βρίσκεται ένα άτομο προσδιορίζεται και ο τύπος της προσωπικότητας του.
Η διάσταση του νευρωτισμού (neuroticism) μετρά το επίπεδο σταθερότητας/αστάθειας ενός ατόμου. Τα σταθερά άτομα είναι ατάραχα, ήρεμα, αξιόπιστα ενώ τα ασταθή είναι αγχώδη, κυκλοθυμικά και αναξιόπιστα. Η διάσταση της εξωστρέφειας (extraversion) μετρά το επίπεδο εσωστρέφειας /εξωστρέφειας του ατόμου. Το παραπάνω σχήμα απεικονίζει την αλληλεπίδραση των διαστάσεων της εσωστρέφειας/εξωστρέφειας και σταθερότητας/αστάθειας από την οποία γεννιούνται τέσσερις τύποι προσωπικότητας, ίδιοι με εκείνους που είχαν αναγνωριστεί από τον Ιπποκράτη πριν από τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια.
Οι δυο διαστάσεις Neuroticism και Extraversion χρησιμοποιήθηκαν με τα αρχικά τους E και N και οδήγησαν στα εξής:
High N and High E = Choleric type
High N and Low E = Melancholic type
Low N and High E = Sanguine type
Low N and Low E = Phlegmatic type
Ο μελαγχολικός είναι καταθλιπτικός, φοβικός, καχύποπτος, αργός και γενικότερα εσωστρεφής.
Ο χολερικός είναι ευέξαπτος, πικρόχολος, βίαιος και στην κοινωνική του ζωή εξωστρεφής.
Ο φλεγματικός είναι απαθής, αδρανής, νωθρός, δειλός και εσωστρεφής.
Ο αιματικός είναι κοινωνικός, δραστήριος, ενθουσιώδης, αισιόδοξος και εξωστρεφής.
Υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη βιολογικής βάσης στην θεωρία του και γι αυτό η κληρονομικότητα εξηγεί κατά το ήμισυ τη μεταβλητότητα των διαστάσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ-ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ
Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση ο Abraham Μaslow διατύπωσε την πρώτη ανθρωπιστική θεωρία της προσωπικότητας. Το σημαντικότερο επίπεδο στο οποίο φτάνει ένα άτομο για να είναι ευτυχισμένο και ικανοποιημένο απο τη ζωή του είναι η αυτοπραγμάτωση( self-actualization) δηλαδή η υλοποίηση των δυνατοτήτων του. Ο Maslow κατέληξε σ ένα κατάλογο χαρακτηριστικών που έχουν οι άνθρωποι με αυτοπραγμάτωση ο οποίος είναι ο εξής:
1. Πραγματικός προσανατολισμός
2. Αυθορμητισμός
3. Επικέντρωση στα προβλήματα αντί για επικέντρωση στον εαυτό
4. Αυτονομία και ανεξαρτησία
5. Αέρας αποστασιοποίησης και ανάγκη για ιδιωτική σφαίρα ζωής
6. Αυτοαποδοχή και αποδοχή των άλλων ως έχουν
7. Νεωτεριστική εκτίμηση ανθρώπων και πραγμάτων
8. Δημοκρατικές τάσεις και αξίες
9. Φιλοσοφημένη αίσθηση του χιούμορ
10. Υψηλός βαθμός δημιουργικότητας
11. Υπέρβαση του περίγυρου
12. Όχι σύγχυση των μέσων με τους σκοπούς
13. Ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον
14. Τάση για δυνατές πολύ προσωπικές σχέσεις με λίγους/ξεχωριστούς ανθρώπους παρά επιφανειακές σχέσεις με πολλά άτομα
Ο Μaslow μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και οι γονείς του τον κατεύθειναν να ακολουθήσει τη νομική σχολή. Μια μέρα στην τάξη, συνειδητοποίησε πως το μάθημα που παρακολουθούσε τον άφηνε παντελώς αδιάφορο και έτσι έφυγε αποφασισμένος να ακολουθήσει τις σπουδές στην ψυχολογία. Η ισχυρή του θέληση να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες-δυνατότητες και όχι εκείνες του περιβάλλοντος του, αποτέλεσαν το εναύσμα για να αναπτύξει την ανθρωπιστική θεωρία.
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
ΠΥΡΑΜΙΔΑ TOY MASLOW
Η ανθρωπιστική - υπαρξιστική θεωρία βασίζεται στην άποψη ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προσδιορίζεται και να εξελίσσεται χωρίς να αποτελεί θύμα του ασυνείδητου ή των περιβαλλοντικών συγκυριών. Αποτελεί δηλαδή μια πιο αισιόδοξη άποψη αφού το άτομο είναι ελεύθερο να καθορίσει ποιο θέλει να είναι και πώς θέλει να ζήσει. Η ανθρωπιστική κατεύθυνση τονίζει τρία χαρακτηριστικά, την πολυπλοκότητα, τη μοναδικότητα και την ικανότητα για ανάπτυξη και ευτυχία που διέπουν την ψυχική ζωή του ανθρώπου.
Ο Abraham Maslow καθόρισε ένα ιεραρχικό σύστημα ανθρωπίνων αναγκών και κινήτρων που απεικονίζονται ως πυραμίδα. Στη βάση βρίσκονται οι πρώτες βιολογικές ανάγκες οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν όπως είναι η δίψα, η πείνα και ο ύπνος. Στη συνέχεια βρίσκονται οι ανάγκες για ασφάλεια και προστασία, όπως είναι η σταθερότητα και η απελευθέρωση από τον φόβο, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι πρώτες . Στο επόμενο επίπεδο ανήκουν οι ανάγκες για συναισθηματική ανταπόκριση και αγάπη από την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους. Ακολουθούν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και αναγνώριση μέσα από την επίτευξη των στόχων και την υπευθυνότητα. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι ανάγκες για αυτοπραγμάτωση και αυτοπροσδιορισμό μέσα από τη δημιουργικότητα, την αξιοποίηση των εσωτερικών χαρισμάτων και την πληρότητα. Η ψυχική υγεία του ατόμου εξαρτάται από την ικανοποίηση όλων των αναγκών στην ιεραρχία αλλά η προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη ζωή είναι η ικανοποίηση των υψηλότερων αναγκών όπου το άτομο αξιοποιεί τις δυνατότητες του στον μέγιστο βαθμό.
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική θεωρία τα αίτια μιας ψυχικής διαταραχής δεν βρίσκονται στο ίδιο το άτομο αλλά στην κοινωνία η οποία δεν δίνει την ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση. Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο άτομο να είναι ουσιαστικά ελεύθερο ώστε να μπορεί να κάνει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Η διαφορά της από την ψυχαναλυτική και συμπεριφορική κατεύθυνση είναι ότι βασίζεται στην ελεύθερη βούληση και στην προσωπική επιλογή. Η θεραπευτική διαδικασία της θεωρίας οδηγεί στην αυτογνωσία και επικεντρώνεται περισσότερο στο παρόν και λιγότερο στις δυσκολίες του παρελθόντος.
Πώς όμως είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την αυτοπραγμάτωση όταν δεν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προηγούμενες ανάγκες; Πώς είναι δυνατόν να έρθει η ευτυχία όταν με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις δεν ικανοποιούνται ούτε οι πρώτες βιολογικές ανάγκες; Γι' αυτό κάποιες φορές πρέπει να πολεμάμε ώστε να αλλάζουν οι συνθήκες, να βελτιώνονται οι καταστάσεις και να ανατρέπονται οι παγιωμένες θέσεις....!!!!!!!
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
STROKES
Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώθει αρεστός μέσα στο περιβάλλον στο οποίο κινείται, είτε αυτό είναι οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό. Ο Berne στα πλαίσια της Συναλλακτικής Ανάλυσης χρησιμοποίησε τον όρο Stroke που στην κυριολεξία του σημαίνει το χτύπημα στον ώμο ενώ στην ψυχολογία είναι κάθε είδος αναγνώρισης που το άτομο δείχνει ή του δείχνουν. Τα strokes διακρίνονται σε Φυσικά/ Ψυχολογικά και σε Θετικά/ Αρνητικά.
Τα Φυσικά/Θετικά είναι το αγκάλιασμα, το χάδι, το φιλί και η θερμή χειραψία.
Τα Φυσικά/Αρνητικά είναι το χαστούκι, η κλωτσιά, το σπρώξιμο και η γροθιά.
Τα Ψυχολογικά/Θετικά είναι ο θαυμασμός, το ενδιαφέρον, η ενθάρρυνση και ο έπαινος.
Τα Ψυχολογικά/Αρνητικά είναι η αχαριστία, η ειρωνεία, το γύρισμα της πλάτης και η γελοιοποίηση.
Τα πολύ θετικά strokes σχετίζονται με το σ αγαπώ ότι και αν κάνεις, ότι και αν πεις. Φαίνεται ως το ιδανικό ερέθισμα αλλά η αξία του αμφισβητείται αναλόγως από ποιο άτομο προέρχεται και υπό ποίες συνθήκες. Τα λίγο θετικά strokes σχετίζονται με τ ότι συγχαίρουμε κάποιον γι αυτό που λέει ή κάνει και όχι γι αυτό που είναι. Αν και τα πρώτα δίνουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση πολλές φορές είναι εκτός πραγματικότητας οπότε τα λίγο θετικά είναι πιο σημαντικά.
Τα πολύ αρνητικά strokes κάποιες φορές μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αποκτήσει επίγνωση της κατάστασης του ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο. Όταν όμως είναι τα μοναδικά ερεθίσματα ο παραλήπτης τελικά χάνει το ηθικό και την ενέργεια του. Τα λίγο αρνητικά strokes είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά και μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές υποταγής ή αντίδρασης. Η χειρότερη όμως περίπτωση είναι η έλλειψη strokes δηλαδή η αδιαφορία η οποία οδηγεί στην αναζήτηση τους ακόμη και αν είναι αρνητικά.
Οι άνθρωποι πειραματίζονται από την παιδική τους ηλικία ώστε να λάβουν τα strokes που χρειάζονται και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή όπου η πληθώρα των αρνητικών, τους οδηγεί στη στάση φταίνε οι άλλοι. Η κατανόηση των strokes βοηθά το άτομο να συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω του συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πως έχουν "προγραμματιστεί" από παιδιά.
Αναρωτηθείτε λοιπόν...δίνετε stokes στα άτομα που σας περιβάλλουν; Τα συγχαίρετε ή τα ανταμείβετε; Όταν εσείς χρειάζεστε ένα stroke το ζητάτε ή περιμένετε από τους άλλους να το μαντέψουν και όταν αυτό δεν γίνεται απογοητεύεστε; Όταν δεν συμφωνείτε μ ΄ενα stroke που σας δίνουν τολμάτε να αντιδράσετε;
Μέσα από τέτοιου είδους ερωτήσεις θα καταλάβετε καλύτερα την αξία των Strokes!!!!
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012
4 ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ
Σύμφωνα με την Συναλλακτική Ανάλυση υπάρχουν 4 στάσεις ζωής οι οποίες σχετίζονται με το συναίσθημα και τις συνδυάζει ο άνθρωπος ανάλογα με το περιβάλλον, τα άτομα που συναναστρέφεται και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται. Οι συνδυασμοί της αντίληψης που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους διαμορφώνουν τις παρακάτω στάσεις ζωής.
1. ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+) / ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-)
Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (+, -) δέχονται τον εαυτό τους όπως είναι αλλά δεν δέχονται τους άλλους. Παρουσιάζουν τάσεις κυριαρχίας, επιθετικότητας και υποτιμούν τους υπόλοιπους. Τα συναισθήματα που τα χαρακτηρίζουν είναι η περιφρόνηση και ο θυμός. Στον εργασιακό χώρο φέρονται ανταγωνιστικά.
2. ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+) / ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+)
Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (+, + ) έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, είναι αισιόδοξα και σέβονται τους άλλους. Τα συναισθήματα τους είναι η χαρά και η λύπη. Στον εργασιακό χώρο είναι συνεργάσιμα, αναλαμβάνουν ευθύνες και ακούν τις απόψεις των άλλων.
3. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-) / ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-)
Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (-, - ) δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους ούτε και τους άλλους. Βρίσκονται σε σύγχυση και παρουσιάζουν συμπεριφορές εγκατάλειψης και παραίτησης. Συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη και κατά συνέπεια είναι αντιπαραγωγικά.
4. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-) / ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+)
Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (-, +) υποτιμούν τον εαυτό τους και υπερτιμούν τους άλλους. Διακατέχονται από συναισθήματα κατωτερότητας και ανεπάρκειας. Συχνά νιώθουν να καταπιέζονται και το κυρίαρχο συναίσθημα τους είναι ο φόβος. Στον εργασιακό χώρο αποφεύγουν τα προβλήματα και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες.
Τα περισσότερα άτομα συνδυάζουν όλες τις Στάσεις Ζωής αλλά εμφανίζουν συχνότερα μια από αυτές και τελικά είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει. Προκειμένου όμως να έχουν μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία θα πρέπει να υιοθετούν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους την Στάση Ζωής ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ- ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ. Το να αισθάνεται ένα άτομο ΕΝΤΑΞΕΙ με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ψυχοσύνθεση του όσο και για την εξέλιξη του σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του.
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΩ
Ο E. Berne όρισε ότι η προσωπικότητα του ατόμου αποτελείται από 3 μέρη που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του, ονομάζονται καταστάσεις του Εγώ και το επηρεάζουν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα μέρη είναι : ο Γονέας, ο Ενήλικας και το Παιδί. Ο Berne ανέπτυξε την Συναλλακτική Ανάλυση και υποστήριξε ότι η συμπεριφορά των ατόμων δεν εξαρτάται μόνο από τις συνθήκες αλλά και από τις βιωματικές εμπειρίες κάθε ατόμου.
Η κατάσταση του Γονέα : το σύνολο των αξιών, κανόνων, γνώσεων, αρχών και παραδόσεων που έχει αφομοιώσει το άτομο στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του από την οικογένεια, τους συγγενείς, το νηπιαγωγείο κλπ. Διακρίνεται στον Κριτικό Γονέα (που είναι το μέρος της προσωπικότητας που οριοθετεί και ασκεί κριτική στον εαυτό του και στους άλλους) και στον Προστατευτικό Γονέα (που είναι το μέρος της προσωπικότητας που καταλαβαίνει τους άλλους και τους προστατεύει).
Η κατάσταση του Ενήλικα : ξεκινάει από την ηλικία των δέκα μηνών και είναι η προσπάθεια του ατόμου να εξερευνήσει τον εαυτό του χωρίς την βοήθεια των τρίτων οπότε συγκεντρώνει στοιχεία, τα αναλύει και λαμβάνει αποφάσεις.
Η κατάσταση του Παιδιού : είναι η πηγή των συναισθημάτων , της περιέργειας και της διαίσθησης και αποτελεί την αισθητή αντίληψη της ζωής. Διακρίνεται στο Προσαρμοσμένο (που είναι υποχωρητικό αλλά μερικές φορές επαναστατεί) και στο Αυθόρμητο (που είναι χαρούμενο και αγαπητό αλλά μερικές φορές φέρεται εγωιστικά).
Η κάθε κατάσταση του Εγώ χρησιμοποιείται με διαφορετική συχνότητα ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε χρονικής στιγμής. Η ικανότητα του ατόμου να επιλέγει την κατάλληλη κατάσταση ή τον κατάλληλο συνδυασμό αυτών βοηθά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι δυσλειτουργικές μορφές είναι ο αποκλεισμός (που είναι η συνεχής εμφάνιση μίας ή δύο καταστάσεων του Εγώ εις βάρος των δύο άλλων ή της μίας) και η μόλυνση (ο μη διαχωρισμός των τριών καταστάσεων).
Ο S. Freud ήταν ο πρώτος που έκανε τον τριμερή διαχωρισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και σίγουρα υπάρχει μια διασύνδεση δηλαδή Υπερεγώ- Εγώ- Εκείνο // Γονιός- Ενήλικας- Παιδί.
Ενδεικτικές λέξεις-φράσεις
Προστατευτικός Γονέας: άσε με να σε βοηθήσω, θα σε φροντίσω
Κριτικός Γονέας: μη , όχι, πρέπει
Ενήλικας: πως; που; γιατί;
Προσαρμοσμένο Παιδί: φοβάμαι, δεν μπορώ, επιτρέπεται;
Αυθόρμητο Παιδί: θέλω, δώσε μου, τέλεια
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
ΠΑΡΑΘΥΡΟ JOHARI
Οι J. Luft και H. Ingham ανέπτυξαν ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που ονομάστηκε παράθυρο Johari και αποτελείται από 4 μέρη. Το ανοιχτό μέρος του παραθύρου περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι γνωστές στο άτομο αλλά και στους άλλους επειδή το ίδιο τις έχει γνωστοποιήσει. Το τυφλό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν στο ίδιο το άτομο αλλά δεν τις έχει συνειδητοποιήσει το ίδιο παρ όλο που οι άλλοι τις γνωρίζουν. Το μυστικό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες, σκέψεις και επιθυμίες του ατόμου που δεν έχει αποκαλύψει σε άλλους. Το άγνωστο μέρος περιλαμβάνει υποσυνείδητες, ανεκδήλωτες συμπεριφορές του ατόμου. Το ανοιχτό και το τυφλό μέρος δημιουργούν την εικόνα του ατόμου που αντιλαμβάνονται οι άλλοι ενώ το ανοιχτό και το μυστικό αποτελούν την αυτοεικόνα . Όταν το ανοιχτό μέρος αυξάνει σε βάρος του τυφλού και του μυστικού τότε βελτιώνεται η διαπροσωπική επικοινωνία.
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ψυχοπαθολογία συνδέεται με το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώνεται και γι αυτό υπάρχουν ψυχοπαθολογικά σύνδρομα τα οποία εμφανίζονται σε ορισμένες κοινωνίες.
Χικικομόρι (Xikikomori) :
Είναι μια μορφή κοινωνικής απομόνωσης που την έχει επιλέξει πάνω από 1,6 εκατομμύρια νέων στην Ιαπωνία με βασικότερη αιτία την παρενόχληση και τον δημόσιο εξευτελισμό από συμμαθητές τους.Τα άτομα αυτά αποφασίζουν να κλειστούν στο δωμάτιο τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω από μια δεκαετία έχοντας ως μοναδική τους ασχολία το pc. Δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους γονείς τους και τα αρνητικά συναισθήματα τους μπορεί να τα οδηγήσουν στο να οργανώσουν ομαδικές αυτοκτονίες διαδικτυακά ή και στο να προκαλέσουν μακελειό με την κατοχή όπλου σε δημόσια κτίρια.
Κόρο ( Koro) :
Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο φόβο ότι τα γεννητικά όργανα (πέος ή θηλές) θα υποχωρήσουν μέσα στο σώμα και θα οδηγήσουν στον θάνατο. Αποδίδεται στην ιδέα ότι οι ''πρόστυχες'' σεξουαλικές πράξεις (πχ αυνανισμός) διαταράσσουν το Γιν-Γιανγκ, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ της θηλυκής και αρσενικής αρχής, που ενυπάρχει κατά την διάρκεια μιας φυσιολογικής σεξουαλικής πράξης. Εκδηλώνεται στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Κίνα.
Πιμπλοκτο (Piblokto) :
Η αρκτική υστερία διαρκεί μέχρι και 30 λεπτά όπου το άτομο φωνάζει, σκίζει τα ρούχα του, γίνεται βίαιο και μετά δραπετεύει τρέχοντας γυμνό στο χιόνι. Συνήθως ακολουθούν επιληπτικές κρίσεις και μια περίοδος όπου είναι σε κώμα. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται στους Εσκιμώους και συνδέεται με την τοξικότητα της βιταμίνης Α και της υπερβιταμίνωσης λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουν.
Σούστο (Susto) :
Είναι μια αντίδραση τρόμου για τον αποχωρισμό της ψυχής από το σώμα. Εμφανίζεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, διαρκεί μέρες ή χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, ανορεξία και αϋπνία.
Το κοινωνικό/πολιτισμικό πλαίσιο είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχοπαθολογία. Οι αλλαγές οι οποίες συντελούνται σε μια κοινωνία αλλάζουν την ψυχοσύνθεση του ατόμου και δημιουργούν νέα σύνδρομα που πλήττουν την ψυχική υγεία . Τα παρακάτω οφείλουν εν μέρει την ύπαρξη τους στις κοινωνικές- πολιτιστικές αλλαγές και στον σύγχρονο τρόπο ζωής εν γένει.
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας
Το σύνδρομο του αιφνίδιου πλουτισμού
Το σύνδρομο της οδικής οργής
Το σύνδρομο της εγκεφαλικής υπερφόρτωσης
Το σύνδρομο της οργής των αιθέρων
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012
7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Τώρα που το 2012 έφτασε είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την χρονιά σας με το δεξί....διερωτηθείτε λοιπόν και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις :
1. Πώς θέλω να νιώθω την νέα χρονιά;
2. Αυτά που επιζητώ είναι εφικτά;
3. Μπορώ να σκεφτώ τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς ως μια εμπειρία και να μην τα επαναλάβω;
4. Μπορώ να με συγχωρήσω για όσα ήθελα αλλά δεν έκανα ή για όσα έκανα ενώ δεν έπρεπε;
5. Αν κλείσω τα μάτια και φανταστώ την ιδανική νέα χρονιά θα υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα βάλω τα δυνατά μου προκειμένου να τα καταφέρω;
6. Θα αποφασίσω να χαμογελάω πιο συχνά και να χαίρομαι την κάθε ημέρα που περνάει;
7. Θα μάθω να διεκδικώ όσα με κάνουν ευτυχισμένο και να απομακρύνω όσα με στενοχωρούν;
Αγαπήστε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας , αποδεχθείτε τις αποτυχίες σας και αλλάξτε όσα σας κρατούν μακριά από την πραγματοποίηση των ονείρων σας.....ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ..!!!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)