Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

  Ο Carl Rogers χρησιμοποιεί ως έννοια κλειδί στη θεωρία του τον εαυτό. Σύμφωνα με την φαινομενολογική του θέση το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο μ ένα μοναδικό τρόπο.  Η αυτοσυνέπεια(self -consistency) εκφράζει την απουσία σύγκρουσης ανάμεσα στις αντιλήψεις που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του.
   Ακόμη τονίζει την σημασία της συμφωνίας(congruence) ανάμεσα στον εαυτό και την εμπειρία, δηλαδή την προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος για να συνδέσει αυτό που αισθάνεται με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. H πλήρης βέβαια συμφωνία είναι αδύνατη γιατί τότε δεν θα είχε κανένα κίνητρο για να τον βελτιώσει. Επίσης κάποιες φορές βιώνει μια κατάσταση έντονης ασυμφωνίας(incongruence) ανάμεσα στην αντίληψη για τον εαυτό του και την πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από άγχος .  Σύμφωνα με τον Rogers η παραπάνω κατάσταση ξεκινάει όταν ένα παιδί δεν έχει θετική αντιμετώπιση από τους γονείς του και μπορεί να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα που είναι αποδεκτά γι αυτούς αλλά τελικά δεν αντιπροσωπεύουν το ίδιο. 
  Στους ψυχολογικά υγιείς ανθρώπους υπάρχει  σημαντική συμφωνία ανάμεσα στον πραγματικό εαυτό(actual self)  και στον ιδανικό εαυτό(ideal self)-τον εαυτό που θα ήθελαν να έχουν. Γι αυτό διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, είναι κοινωνικά ισορροπημένοι και ικανότεροι να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες.

 

    Σκεφτείτε λοιπόν πως βλέπετε τους διαφορετικούς εαυτούς σας δηλαδή τον πραγματικό όπως τον αντιλαμβάνεστε αυτή την στιγμή, τον ιδανικό-που θα θέλατε  να έχετε- και τον εαυτό που φοβάστε-δεν θα θέλατε να έχετε. Αξιολογήστε την μεταξύ τους σχέση και αναρωτηθείτε τι αποζητάτε, τι θεωρείτε ιδανικό για εσάς και τι φοβάστε. Γνωρίστε καλύτερα τον πραγματικό σας εαυτό, βελτιώστε τον και αγαπήστε τον....!!!!!!!!

10 σχόλια:

  1. Σε γενικές γραμμές, ίσως θα΄πρεπε ν' αγκαλιάζουμε τη φύση μας .. όποια κι΄αν είναι αυτή :)

    Εσωστρεφείς ενωθείτε (με ... ηρεμία!)

    A Modified Proust Questionnaire

    γεια

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ότι οι εσωστρεφείς δεν έχουν τίποτα μεμπτό και μάλιστα συχνά διαθέτουν και μια ιδιαίτερα δημιουργική φύση...δυστυχώς όμως πολλές φορές χρησιμοποιούν την εσωστρέφεια τους ως δικαιολογία για τις αυτοκαταστροφικές τους τάσεις...καλό σου βράδυ...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης θα έλεγα ότι γενικά αυτό που θεωρούμε αδυναμία μας είναι ίσως το σημείο που κρύβεται το ιδιαίτερο χάρισμα του καθενός. Διαβάζοντας το post σκέφτηκα ότι αυτό το ταξίδι προς την γνωριμία με τον εαυτό θα πρέπει να γίνεται με κάποια οριοθετημένα εργαλεία και προσοχή. Κρίνοντας από τον εαυτό μου θα έλεγα ότι έχουμε έντονη την τάση της εκλογίκευσης και πολλές φορές ,νομίζοντας ότι γνωρίζουμε τον εαυτό, βυθιζόμαστε βαθύτερα στη διαστρεβλωμένη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Rogers ονομάζει την κατάσταση που περιγράφεις ως ασυμφωνία ατομικής εμπειρίας όπου δηλ ο εαυτός αποκτά μια αμυντική υπεράσπιση απέναντι στις εμπειρίες που απειλούν την πληρότητα του. Μια μορφή αμυντικής συμπεριφοράς είναι όντως η εκλογίκευση όπου το άτομο διαστρεβλώνει τη συμπεριφορά ώστε να την φέρει στα μέτρα του εαυτού του. Συμφωνώ ότι το ταξίδι που ανέφερες χρειάζεται ψυχομετρικά εργαλεία και προσοχή αλλά και καθημερινή συζήτηση με τον ίδιο μας τον εαυτό ξεκινώντας με απλά ερωτήματα που θα μας βάλουν σε σκέψη...ακόμη και άν η εικόνα μας είναι διαστρεβλωμένη οι αντιφάσεις στις οποίες θα πέσουμε θα μας κάνουν κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε και ενδεχομένως να ζητήσουμε και βοήθεια για μια πιο οργανωμένη αντιμετώπιση....Καληνύχτα και ευχαριστώ για το comment :-)

      Διαγραφή
  4. βελτιωση βελτιωση βελτιωση..νομιζω αυτο ειναι το κλειδι

    καλο βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Epitelous kapoios pou ta leei apla kai katanoita...thanks!!!following now!!
    I would love to see you stop by my blog for a cup of coffee....FILIA XX
    beauty-is-within.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ και το δικό σου blog μου έδωσε κάποιες πολύ χρήσιμες-ωραίες ιδέες...:-)) Καληνύχτα

      Διαγραφή
  6. Hello Ok marina?
    I visited, I liked, I signed up!
    Very good your blog!
    *****************************************
    Come visit my blog and join my group of friends!
    I'll be happy with your presence
    strong hugs and bejos!
    Hello Ok marina?
    I visited, I liked, I signed up!
    Very good your blog!
    *****************************************
    Come visit my blog and join my group of friends!
    I'll be happy with your presence
    warm hugs and kisses
    warm embrace of Brazil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Thank you so much for following me & following you back!
    My Lyfe ; My Story

    @MyLyfeMyStory 

     Also, I am planning on giving out shout out to my readers, so if you are interested please be free to send me a quick message and I will gladly do it =0


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευσεβείς φαντασία και την πραγματικότητα .......
    Hmmm..., Nice post....

    ΑπάντησηΔιαγραφή