Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΘΕΩΡΙΑ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ


  Ο Hans Eysenck, Γερμανός ψυχολόγος, χρησιμοποίησε την ανάλυση παραγόντων για τον προσδιορισμό τριών διαστάσεων της προσωπικότητας. Υπολογίζοντας σε ποια διάσταση βρίσκεται ένα άτομο προσδιορίζεται και ο τύπος της προσωπικότητας του.



  Η διάσταση του νευρωτισμού (neuroticism) μετρά το επίπεδο σταθερότητας/αστάθειας ενός ατόμου. Τα σταθερά άτομα είναι ατάραχα, ήρεμα, αξιόπιστα ενώ τα ασταθή είναι αγχώδη, κυκλοθυμικά και αναξιόπιστα. Η διάσταση της εξωστρέφειας (extraversion) μετρά το επίπεδο εσωστρέφειας /εξωστρέφειας του ατόμου. Το παραπάνω σχήμα απεικονίζει την αλληλεπίδραση των διαστάσεων της εσωστρέφειας/εξωστρέφειας και σταθερότητας/αστάθειας από την οποία γεννιούνται τέσσερις τύποι προσωπικότητας, ίδιοι με εκείνους που είχαν αναγνωριστεί από τον Ιπποκράτη πριν από τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια.
Οι δυο διαστάσεις Neuroticism και Extraversion χρησιμοποιήθηκαν με τα αρχικά τους E και N και οδήγησαν στα εξής:
High N and High E = Choleric type
High N and Low E = Melancholic type
Low N and High E = Sanguine type
Low N and Low E = Phlegmatic type
Ο μελαγχολικός είναι καταθλιπτικός, φοβικός, καχύποπτος, αργός και γενικότερα εσωστρεφής.
Ο χολερικός  είναι ευέξαπτος, πικρόχολος, βίαιος και στην κοινωνική του ζωή εξωστρεφής.
Ο φλεγματικός είναι απαθής, αδρανής, νωθρός, δειλός και εσωστρεφής.
Ο αιματικός είναι κοινωνικός, δραστήριος, ενθουσιώδης, αισιόδοξος και εξωστρεφής.

Υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη βιολογικής βάσης στην θεωρία του και γι αυτό η κληρονομικότητα εξηγεί κατά το ήμισυ τη μεταβλητότητα των διαστάσεων μεταξύ των ανθρώπων.



13 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον post! Μου αρέσει το blog σου!

    http://thescentofglamour.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ....και το δικό σου blog μιλάει στην γυναικεία ψυχή...;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello, I am a new follower(114). Thank you for stopping by! I hope your day is a good one and that you will come back again soon. Greetings from Rio de Janeiro/Brasil!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..ωραια φαση, να εισαι αιματικος..να "βραζει το αιμα"..να μην "κολλας" πουθενα... :)

    υποθετω, αναλογα τις διαθεσεις-περιστασεις, λιγο-πολυ, περναμε απ'αυτα τα σταδιαα

    καλημερα Μαρινα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι αιματικός είναι μια χαρά...στην συγκεκριμένη θεωρία μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο κληρονομικός παράγοντας και μικρότερο οι περιστάσεις....Καλημέρα και σε σένα :-)

      Διαγραφή
  5. τοσο ενδιαφερον...παντα με γοητευε ο τομεας της ψυχολογιας...σε ακολουθω μπας και μαθω κανα δυο παργματα!!:))το blog σου ειναι καταπληκτικο....ευχαριστουμε για το following!!

    a kiss from the
    cocobloggers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. This is such a great graphic, it explains a lot and now I see people different ;) Would love to be able to read your posts! Keep up the great work, you have a really cool blog! xo from NYC
    http://hollylovespaul.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I want to wake up in New York too...:-)your blog is lovely...have a great time with your mother!!!!

      Διαγραφή
  7. Adorei simplesmente fascinante.
    Já estou a seguir.
    bjs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει το μπλογκ σου!!! Πολύ επιστημονική δουλειά, μπράβο! Εχω διαβάσει αρκετά σχετικά με αυτην την κατηγοριοποίηση των προσωπικοτητων και εχω δει στην πράξη (αν και δεν είμαι ψυχολόγος) πόσο βάση εχει, με βοηθησε πολύ να κατανοήσω γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται!

    υγ. Θα ήθελα βεβαια να προσθέσω ότι και οι 4 κατηγορίες έχουν και θετικά και αρνητικά (πήρα την εντύπωση εδώ ότι μόνο ο αιματικός έχει θετικά, συγνώμη αν κατάλαβα λάθος)... γι' αυτό και είναι ισότιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tα εσωστρεφή άτομα με υψηλό νευρωτισμό είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αγχώδεις,
    ψυχαναγκαστικές και φοβικές διαταραχές, ενώ τα εξωστρεφή άτομα με υψηλό νευρωτισμό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας.Ο νευρωτισμός προκαλεί άγχος,θυμό και φόβο ενώ η εξωστρέφεια προκαλεί αισιοδοξία και κοινωνικότητα. Στην περίπτωση του αιματικού ο νευρωτισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα ενώ η εξωστρέφεια σε υψηλά άρα το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ο Eysenck υποστηρίζει ότι ο νευρωτισμός είναι εκείνος που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχιατρικής νόσου και γι αυτό γίνεται κυρίως αναφορά στα χαρακτηριστικά που τον συνθέτουν...Σ ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου...Καλό καλοκαίρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή