Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

4 ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ

   Σύμφωνα με την Συναλλακτική Ανάλυση υπάρχουν 4 στάσεις ζωής οι οποίες σχετίζονται με το συναίσθημα και τις συνδυάζει ο άνθρωπος ανάλογα με το περιβάλλον, τα άτομα που συναναστρέφεται και τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται. Οι συνδυασμοί της αντίληψης που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους διαμορφώνουν τις  παρακάτω στάσεις ζωής.

1. ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+) / ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-)

Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (+, -) δέχονται τον εαυτό τους όπως είναι αλλά δεν δέχονται τους άλλους. Παρουσιάζουν τάσεις κυριαρχίας, επιθετικότητας και υποτιμούν τους υπόλοιπους. Τα συναισθήματα που τα χαρακτηρίζουν είναι η περιφρόνηση και ο θυμός. Στον εργασιακό χώρο φέρονται ανταγωνιστικά.


2. ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+) / ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+)

Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (+, + ) έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, είναι αισιόδοξα και σέβονται τους άλλους. Τα συναισθήματα τους είναι η χαρά και η λύπη. Στον εργασιακό χώρο είναι συνεργάσιμα, αναλαμβάνουν ευθύνες και ακούν τις απόψεις των άλλων. 


3. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-) / ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-)

Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (-, - ) δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους ούτε και τους άλλους. Βρίσκονται σε σύγχυση και παρουσιάζουν συμπεριφορές εγκατάλειψης και παραίτησης. Συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη και κατά συνέπεια είναι αντιπαραγωγικά.


4. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (-) / ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ (+)

Τα άτομα που υιοθετούν την στάση (-, +) υποτιμούν τον εαυτό τους και υπερτιμούν τους άλλους. Διακατέχονται από συναισθήματα κατωτερότητας και ανεπάρκειας. Συχνά νιώθουν να καταπιέζονται και το κυρίαρχο συναίσθημα τους είναι ο φόβος. Στον εργασιακό χώρο αποφεύγουν τα προβλήματα και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες.







   Τα περισσότερα άτομα συνδυάζουν όλες τις Στάσεις Ζωής αλλά εμφανίζουν συχνότερα μια από αυτές και τελικά είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει. Προκειμένου όμως να έχουν μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία θα πρέπει να υιοθετούν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους την Στάση Ζωής  ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ- ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ.  Το να αισθάνεται ένα άτομο ΕΝΤΑΞΕΙ με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ψυχοσύνθεση του όσο και για την εξέλιξη του σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του.   
   
  

9 σχόλια:

  1. ισως κατα καιρους, ολοι μας, περναμε απ' ολες τις φασεις...
    μακαριοι, οσοι ειναι μονιμως στο + +

    Καλο μηνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ++ θέλει πολύ προσπάθεια οπότε σωστά το έθεσες :-)....ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγο υπερβολικό ακούγεται το ++ για τους ανθρώπους του σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι περισσότεροι άνθρωποι του σήμερα εχουν δυστυχώς ξεχάσει πως είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και στους άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσο απλό τελικά, έτσι;;;
    Το δυσκολότερο είναι να συμβιώνουν δύο άτομα +- και -+, ενώ φαινομενικά αυτό δείχνει ισορροπία..
    Μπράβο γι'αυτή τη δουλειά.. με απλές εξηγήσεις μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει αρκετά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ ευχαριστώ πολύ....άλλωστε όταν συνειδητοποιούμε κάποιες καταστάσεις μπορούμε να τις χαρούμε ως έχουν ή να τις αλλάξουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι!!!Καλή συνέχεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Olá!Bom dia/tarde!
    Interessante esta pirâmide!
    Sim! Baseado nisso, podemos controlar a situação, pelo a qual estamos passando! E tentar ser mais feliz!
    Obrigado pela participação em meu blog!
    muito feliz!
    Boa quinta!
    Beijos carinhosos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. fenetai toso aplo omos einai polu duskolo na katataxeis ton eauto s k tous gurw s se mia katigoria..nomizo pos oloi oi anthropoi pernane ap oles tis faseis kai ta stadia!
    polu endiaferon to blog sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι δύσκολο αλλά και όμορφο...οι κατηγοριοποιήσεις βοηθούν στην κατανόηση της προσωπικότητας και δεν είναι απόλυτες...σ ευχαριστώ πολύ και το δικό σου blog αποπνέει στυλ και φινέτσα...:-)

      Διαγραφή