Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ JOHARI

 Οι J. Luft και H. Ingham ανέπτυξαν ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που ονομάστηκε παράθυρο Johari και αποτελείται από 4 μέρη. Το ανοιχτό μέρος του παραθύρου περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι γνωστές στο άτομο αλλά και στους άλλους επειδή το ίδιο τις έχει γνωστοποιήσει. Το τυφλό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν στο ίδιο το άτομο αλλά δεν τις έχει συνειδητοποιήσει το ίδιο παρ όλο που οι άλλοι τις γνωρίζουν. Το  μυστικό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες, σκέψεις και επιθυμίες του ατόμου που δεν έχει αποκαλύψει σε άλλους. Το άγνωστο μέρος περιλαμβάνει υποσυνείδητες, ανεκδήλωτες συμπεριφορές του ατόμου. Το ανοιχτό και το τυφλό μέρος δημιουργούν την εικόνα του ατόμου που αντιλαμβάνονται οι άλλοι ενώ το ανοιχτό και το μυστικό αποτελούν την αυτοεικόνα . Όταν το ανοιχτό μέρος αυξάνει σε βάρος του τυφλού και του μυστικού τότε βελτιώνεται η διαπροσωπική επικοινωνία.


 Τα εργαλεία ώστε να επιτευχθεί η σωστή επικοινωνία  είναι η αυτοαποκάλυψη και η επαναπληροφόρηση. Η αποκάλυψη του ατόμου γίνεται με το να πληροφορεί τους άλλους για όσα υπάρχουν στο μυστικό μέρος με αποτέλεσμα να επεκτείνεται το ανοιχτό (που ονομάζεται και "περιοχή ελεύθερης δημιουργικότητας"). Η επαναπληροφόρηση γίνεται μέσω κάθε πληροφορίας που μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε ένα άτομο και είναι σχετική με την συμπεριφορά του. Μ αυτό τον τρόπο το τυφλό μέρος μειώνεται, αφού οι άλλοι βοηθούν το άτομο να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, και  αυξάνεται το ανοιχτό.    

4 σχόλια:

  1. Πόσο εύκολο όμως είναι να αφήσεις σε άλλους,
    να μάθουν το "μυστικό μέρος" απ' το χαρακτήρα σου;
    ίσως να υπάρχει και λόγος που ο καθένας έχει το
    "μυστικό του μέρος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα παζλ του χαρακτήρα μας...
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς οι άνθρωποι φοβούνται να ανοιχθούν και να μιλήσουν για τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους γι αυτό και η διαπροσωπική επικοινωνία είναι συχνά δύσκολη και επιφανειακή. Συμφωνώ ότι είναι γοητευτικό ο καθένας να κρατάει και ένα κομμάτι του εαυτού του ''μυστικό'' αλλά στο βαθμό που αυτό το είδος μυστηρίου του δίνει εσωτερική δύναμη και δεν τον απομακρύνει από ανθρώπους με τους οποίους θέλει να έχει μια ουσιαστική επικοινωνία...:-)...ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ με χαμόγελα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ ενδιαφερον και το τυφλο μερος...απο περιεργεια, ποσο κοντα ειναι η εικονα των αλλων για μας, σε αυτην που πιστευουμε εμεις για τον εαυτο μας..

    εχεις δικιο, φοβομαστε ν' ανοιχτουμε, ισως γιατι δεν εχουμε την καταλληλη αντιμετωπιση ή τα καταλληλα ερεθισματα για ν' ανοιχτουμε.
    καλη βδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή