Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ψυχοπαθολογία συνδέεται με το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώνεται και γι αυτό υπάρχουν ψυχοπαθολογικά σύνδρομα τα οποία εμφανίζονται σε ορισμένες κοινωνίες.

Χικικομόρι (Xikikomori) :
Είναι μια μορφή κοινωνικής απομόνωσης που την έχει επιλέξει πάνω από 1,6 εκατομμύρια νέων στην Ιαπωνία με βασικότερη αιτία την παρενόχληση και τον δημόσιο εξευτελισμό από συμμαθητές τους.Τα άτομα αυτά αποφασίζουν να κλειστούν στο δωμάτιο τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω από μια δεκαετία έχοντας ως μοναδική τους ασχολία το pc. Δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους γονείς τους και τα αρνητικά συναισθήματα τους μπορεί να τα οδηγήσουν στο να οργανώσουν ομαδικές αυτοκτονίες διαδικτυακά ή και στο να προκαλέσουν μακελειό με την κατοχή όπλου σε δημόσια κτίρια.

Κόρο ( Koro) :
Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο φόβο ότι τα γεννητικά όργανα (πέος ή θηλές) θα υποχωρήσουν μέσα στο σώμα και θα οδηγήσουν στον θάνατο. Αποδίδεται στην ιδέα ότι οι ''πρόστυχες'' σεξουαλικές πράξεις (πχ αυνανισμός) διαταράσσουν το Γιν-Γιανγκ, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ της θηλυκής και αρσενικής αρχής, που ενυπάρχει κατά την διάρκεια μιας φυσιολογικής σεξουαλικής πράξης. Εκδηλώνεται στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Κίνα.

Πιμπλοκτο (Piblokto) :
Η αρκτική υστερία διαρκεί μέχρι και 30 λεπτά όπου το άτομο φωνάζει, σκίζει τα ρούχα του, γίνεται βίαιο και μετά δραπετεύει τρέχοντας γυμνό στο χιόνι. Συνήθως ακολουθούν επιληπτικές κρίσεις και μια περίοδος όπου είναι σε κώμα. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται στους Εσκιμώους και συνδέεται με την τοξικότητα της βιταμίνης Α και της υπερβιταμίνωσης λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουν.

Σούστο (Susto) :
Είναι μια αντίδραση τρόμου για τον αποχωρισμό της ψυχής από το σώμα. Εμφανίζεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, διαρκεί μέρες ή χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, ανορεξία και αϋπνία.  

Το κοινωνικό/πολιτισμικό πλαίσιο είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχοπαθολογία. Οι αλλαγές οι οποίες συντελούνται σε μια κοινωνία αλλάζουν την ψυχοσύνθεση του ατόμου και δημιουργούν νέα σύνδρομα που πλήττουν την ψυχική υγεία . Τα παρακάτω οφείλουν εν μέρει την ύπαρξη τους στις κοινωνικές- πολιτιστικές αλλαγές και στον σύγχρονο τρόπο ζωής εν γένει.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Το σύνδρομο του αιφνίδιου πλουτισμού

Το σύνδρομο της οδικής οργής

Το σύνδρομο της εγκεφαλικής υπερφόρτωσης

Το σύνδρομο της οργής των αιθέρων

5 σχόλια:

  1. Άγνωστες έννοιες για τους περισσότερους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..για να τις ακουω πρωτη φορα, μαλλον σε σωστο δρομο ειμαι...

    να δουμε στην Ελλαδα, με ολα αυτα που περναει η κοινωνια, τι ψυχικες διαταραχες θα προκυψουν.. :(

    καλη βδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι και να προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε δυναμικά...!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον το blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή