Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΩ

   Ο E. Berne όρισε ότι η προσωπικότητα του ατόμου αποτελείται από 3 μέρη που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του, ονομάζονται καταστάσεις του Εγώ και το επηρεάζουν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα μέρη είναι : ο Γονέας, ο Ενήλικας και το Παιδί. Ο Berne ανέπτυξε την Συναλλακτική Ανάλυση και υποστήριξε ότι η συμπεριφορά των ατόμων δεν εξαρτάται μόνο από τις συνθήκες αλλά και από τις βιωματικές εμπειρίες κάθε ατόμου.  
Η κατάσταση του Γονέα : το σύνολο των αξιών, κανόνων, γνώσεων, αρχών και παραδόσεων που έχει αφομοιώσει το άτομο στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του από την οικογένεια, τους συγγενείς, το νηπιαγωγείο κλπ. Διακρίνεται στον Κριτικό Γονέα (που είναι το μέρος της προσωπικότητας που οριοθετεί και ασκεί κριτική στον εαυτό του και στους άλλους) και στον Προστατευτικό Γονέα (που είναι το μέρος της προσωπικότητας που καταλαβαίνει τους άλλους και τους προστατεύει).
Η κατάσταση του Ενήλικα : ξεκινάει από την ηλικία των δέκα μηνών και είναι η προσπάθεια του ατόμου να εξερευνήσει τον εαυτό του χωρίς την βοήθεια των τρίτων οπότε συγκεντρώνει στοιχεία, τα αναλύει και λαμβάνει αποφάσεις.
Η κατάσταση του Παιδιού : είναι η πηγή των συναισθημάτων , της περιέργειας και της διαίσθησης και αποτελεί την αισθητή αντίληψη της ζωής. Διακρίνεται στο Προσαρμοσμένο (που είναι υποχωρητικό αλλά μερικές φορές επαναστατεί) και στο Αυθόρμητο (που είναι χαρούμενο και αγαπητό αλλά μερικές φορές φέρεται εγωιστικά).




  Η κάθε κατάσταση του Εγώ χρησιμοποιείται με διαφορετική συχνότητα ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε χρονικής στιγμής. Η ικανότητα του ατόμου να επιλέγει την κατάλληλη κατάσταση ή τον κατάλληλο συνδυασμό αυτών βοηθά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι δυσλειτουργικές μορφές είναι ο αποκλεισμός (που είναι η συνεχής εμφάνιση μίας ή δύο καταστάσεων του Εγώ εις βάρος των δύο άλλων ή της μίας) και η μόλυνση (ο μη διαχωρισμός των τριών καταστάσεων).
Ο S. Freud ήταν ο πρώτος που έκανε τον τριμερή διαχωρισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και σίγουρα υπάρχει μια διασύνδεση δηλαδή Υπερεγώ- Εγώ- Εκείνο // Γονιός- Ενήλικας- Παιδί. 

Ενδεικτικές λέξεις-φράσεις

Προστατευτικός Γονέας:    άσε με να σε βοηθήσω, θα σε φροντίσω

Κριτικός Γονέας:                 μη , όχι, πρέπει 

Ενήλικας:                             πως;  που;  γιατί; 

Προσαρμοσμένο Παιδί:     φοβάμαι, δεν μπορώ,  επιτρέπεται; 

Αυθόρμητο Παιδί:               θέλω, δώσε μου, τέλεια   

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ JOHARI

 Οι J. Luft και H. Ingham ανέπτυξαν ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που ονομάστηκε παράθυρο Johari και αποτελείται από 4 μέρη. Το ανοιχτό μέρος του παραθύρου περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι γνωστές στο άτομο αλλά και στους άλλους επειδή το ίδιο τις έχει γνωστοποιήσει. Το τυφλό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν στο ίδιο το άτομο αλλά δεν τις έχει συνειδητοποιήσει το ίδιο παρ όλο που οι άλλοι τις γνωρίζουν. Το  μυστικό μέρος περιλαμβάνει πληροφορίες, σκέψεις και επιθυμίες του ατόμου που δεν έχει αποκαλύψει σε άλλους. Το άγνωστο μέρος περιλαμβάνει υποσυνείδητες, ανεκδήλωτες συμπεριφορές του ατόμου. Το ανοιχτό και το τυφλό μέρος δημιουργούν την εικόνα του ατόμου που αντιλαμβάνονται οι άλλοι ενώ το ανοιχτό και το μυστικό αποτελούν την αυτοεικόνα . Όταν το ανοιχτό μέρος αυξάνει σε βάρος του τυφλού και του μυστικού τότε βελτιώνεται η διαπροσωπική επικοινωνία.


 Τα εργαλεία ώστε να επιτευχθεί η σωστή επικοινωνία  είναι η αυτοαποκάλυψη και η επαναπληροφόρηση. Η αποκάλυψη του ατόμου γίνεται με το να πληροφορεί τους άλλους για όσα υπάρχουν στο μυστικό μέρος με αποτέλεσμα να επεκτείνεται το ανοιχτό (που ονομάζεται και "περιοχή ελεύθερης δημιουργικότητας"). Η επαναπληροφόρηση γίνεται μέσω κάθε πληροφορίας που μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε ένα άτομο και είναι σχετική με την συμπεριφορά του. Μ αυτό τον τρόπο το τυφλό μέρος μειώνεται, αφού οι άλλοι βοηθούν το άτομο να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, και  αυξάνεται το ανοιχτό.    

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ψυχοπαθολογία συνδέεται με το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώνεται και γι αυτό υπάρχουν ψυχοπαθολογικά σύνδρομα τα οποία εμφανίζονται σε ορισμένες κοινωνίες.

Χικικομόρι (Xikikomori) :
Είναι μια μορφή κοινωνικής απομόνωσης που την έχει επιλέξει πάνω από 1,6 εκατομμύρια νέων στην Ιαπωνία με βασικότερη αιτία την παρενόχληση και τον δημόσιο εξευτελισμό από συμμαθητές τους.Τα άτομα αυτά αποφασίζουν να κλειστούν στο δωμάτιο τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω από μια δεκαετία έχοντας ως μοναδική τους ασχολία το pc. Δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους γονείς τους και τα αρνητικά συναισθήματα τους μπορεί να τα οδηγήσουν στο να οργανώσουν ομαδικές αυτοκτονίες διαδικτυακά ή και στο να προκαλέσουν μακελειό με την κατοχή όπλου σε δημόσια κτίρια.

Κόρο ( Koro) :
Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και έντονο φόβο ότι τα γεννητικά όργανα (πέος ή θηλές) θα υποχωρήσουν μέσα στο σώμα και θα οδηγήσουν στον θάνατο. Αποδίδεται στην ιδέα ότι οι ''πρόστυχες'' σεξουαλικές πράξεις (πχ αυνανισμός) διαταράσσουν το Γιν-Γιανγκ, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ της θηλυκής και αρσενικής αρχής, που ενυπάρχει κατά την διάρκεια μιας φυσιολογικής σεξουαλικής πράξης. Εκδηλώνεται στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Κίνα.

Πιμπλοκτο (Piblokto) :
Η αρκτική υστερία διαρκεί μέχρι και 30 λεπτά όπου το άτομο φωνάζει, σκίζει τα ρούχα του, γίνεται βίαιο και μετά δραπετεύει τρέχοντας γυμνό στο χιόνι. Συνήθως ακολουθούν επιληπτικές κρίσεις και μια περίοδος όπου είναι σε κώμα. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται στους Εσκιμώους και συνδέεται με την τοξικότητα της βιταμίνης Α και της υπερβιταμίνωσης λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουν.

Σούστο (Susto) :
Είναι μια αντίδραση τρόμου για τον αποχωρισμό της ψυχής από το σώμα. Εμφανίζεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, διαρκεί μέρες ή χρόνια και χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, ανορεξία και αϋπνία.  

Το κοινωνικό/πολιτισμικό πλαίσιο είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχοπαθολογία. Οι αλλαγές οι οποίες συντελούνται σε μια κοινωνία αλλάζουν την ψυχοσύνθεση του ατόμου και δημιουργούν νέα σύνδρομα που πλήττουν την ψυχική υγεία . Τα παρακάτω οφείλουν εν μέρει την ύπαρξη τους στις κοινωνικές- πολιτιστικές αλλαγές και στον σύγχρονο τρόπο ζωής εν γένει.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Το σύνδρομο του αιφνίδιου πλουτισμού

Το σύνδρομο της οδικής οργής

Το σύνδρομο της εγκεφαλικής υπερφόρτωσης

Το σύνδρομο της οργής των αιθέρων

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012


Τώρα που το 2012 έφτασε είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την χρονιά σας με το δεξί....διερωτηθείτε λοιπόν και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις :


1. Πώς θέλω να νιώθω την νέα χρονιά;

2. Αυτά που επιζητώ είναι εφικτά;

3. Μπορώ να σκεφτώ τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς ως μια εμπειρία και να μην τα επαναλάβω;

4. Μπορώ να με συγχωρήσω για όσα ήθελα αλλά δεν έκανα ή για όσα έκανα ενώ δεν έπρεπε;

5. Αν κλείσω τα μάτια και φανταστώ την ιδανική νέα χρονιά θα υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα βάλω τα δυνατά μου προκειμένου να τα καταφέρω;

6. Θα αποφασίσω να χαμογελάω πιο συχνά και να χαίρομαι την κάθε ημέρα που περνάει;

7. Θα μάθω να διεκδικώ όσα με κάνουν ευτυχισμένο και να απομακρύνω όσα με στενοχωρούν;


Αγαπήστε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας , αποδεχθείτε τις αποτυχίες σας και αλλάξτε όσα σας κρατούν μακριά από την πραγματοποίηση των ονείρων σας.....ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ..!!!!!