Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

11 ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

    Ο Albert Ellis υποστήριξε  πως υπάρχουν 11 παράλογες ιδέες οι οποίες ενυπάρχουν στην δυτική σκέψη και οι οποίες δρουν αυτοπεριοριστικά. Η υιοθέτηση τους οδηγεί σε μία δυσλειτουργική αντιμετώπιση της  πραγματικότητας η οποία αυξάνει το άγχος και τελικά αποτελεί την αιτία των ψυχολογικών δυσκολιών. Σύμφωνα με την γνωστική προσέγγιση αφού η ψυχοπαθολογία είναι αποτέλεσμα παράλογων πεποιθήσεων τότε η θεραπεία περιλαμβάνει προσπάθειες για να αντικατασταθούν από άλλες ορθολογιστικές γνωστικές λειτουργίες. Οι μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις είναι οι εξής : 


  • Για να αξίζει ένας άνθρωπος θα πρέπει πάντα να είναι ικανός και να επιτυγχάνει σε όλα.

  • Είναι απαραίτητο κάποιον να τον εκτιμούν και να τον αποδέχονται όλοι στο περιβάλλον του για οτιδήποτε κάνει.

  • Κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την ευτυχία μένοντας αδρανής.

  • Κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει τις δυσκολίες προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του.

  •  Οι άνθρωποι είναι απαραίτητο να βασίζονται σε άλλους και να υποστηρίζονται από κάποιον ισχυρότερο.

  • Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων.

  • Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποτρέψουν τους εαυτούς τους από το να έχουν κάποια  συναισθήματα.

  • Είναι πραγματικά καταστροφικό για έναν άνθρωπο να μην εξελίσσονται τα πράγματα με τον τρόπο που θέλει.

  • Υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση σε κάθε πρόβλημα και είναι οδυνηρό αν δεν βρεθεί.

  • Η κακοτυχία και η δυστυχία είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν.

  • Τα προηγούμενα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου καθορίζουν την τωρινή του συμπεριφορά και δεν του επιτρέπουν να αλλάξει προσέγγιση.  


Οι παραπάνω ιδέες αποτελούν την αιτία πολλών νευρώσεων αφού είναι ιδιαιτέρως ψυχοπιεστικές και για να μπορέσουν να αλλάξουν χρειάζεται η λογική, το χιούμορ, ο σαρκασμός και η σωστή επιχειρηματολογία. 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

5 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

       Οι μέρες περνάνε και εσείς νιώθετε στάσιμοι, σαν να βλέπετε καθημερινά το ίδιο έργο. Η λέξη ''βαριέμαι" είναι πλέον η αγαπημένη σας και όταν την χρησιμοποιείτε νιώθετε ότι σας αντιπροσωπεύει απόλυτα. Κάνετε μονολόγους όπου αναρωτιέστε που πήγαν τα χρόνια σας και γιατί οι επιλογές σας δεν σας χαροποιούν πια. Φτάνει όμως, αρκετά πενθήσατε το αδικοσκοτωμένο κέφι σας!....ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕIΤΕ!!!!! Αυτό που φταίει είναι η μονοτονία στην οποία έχετε περιέλθει επειδή η ρουτίνα σας χτύπησε την πόρτα και εσείς της ανοίξατε διάπλατα....ε και κάπου εκεί σας κόπηκε το γέλιο. Διαβάστε λοιπόν τους εξής τρόπους αντιμετώπισης της και πάρτε τις αποφάσεις σας ΤΏΡΑ όχι αύριο!!!
  • Σκεφτείτε και σημειώστε μια δραστηριότητα που θα σας ευχαριστούσε πχ ένα σπορ ή μία καλλιτεχνική μορφή έκφρασης, ένα σεμινάριο αυτογνωσίας ή ένα μάθημα μαγειρικής. Μπείτε στο internet και μάθετε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Καταγράψτε τηλέφωνα και διευθύνσεις και πηγαίνετε να βρείτε τον χώρο που σας κάνει αυτό το" κλικ" και στον οποίο θα χαίρεστε να βρίσκεστε. Γραφτείτε άμεσα και αν δεν έχετε το ακριβές ποσό μαζί σας αφήστε μια προκαταβολή που θα αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσετε και να μην το αναβάλλετε πάλι.
  • Σταματήστε να μπαίνετε μανιωδώς στο Facebook ή στο Twitter και να κατασκοπεύετε τον κόσμο. Η αληθινή ζωή είναι έξω από τον υπολογιστή και όσο και αν αρέσκεστε να βλέπετε που πάει, τι γράφει και με ποιους φωτογραφίζεται το άτομο που σας ενδιαφέρει, δεν προσφέρετε τίποτα στον εαυτό σας πέραν της στενοχώριας και του εκνευρισμού. Προτιμήστε να τηλεφωνήσετε σ ένα φιλικό σας πρόσωπο και να κανονίσετε μία έξοδο έστω και σε ένα συνοικιακό μαγαζί από το να καθίσετε σπίτι και να κλάψετε την μοίρα σας που την βλέπετε αδίκως μαύρη.
  • Μην βγαίνετε στα ίδια μέρη συνέχεια γιατί το να ξέρετε κάθε σπιθαμή του μαγαζιού καλύτερα από τον ιδιοκτήτη δεν προσφέρει κάτι στο βιογραφικό σας. Αναζητήστε καινούργια μέρη που ακόμη και η διαφορετική διακόσμηση τους θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τα νέα πρόσωπα γύρω σας και η εναλλακτική μουσική επένδυση θα σας ανανεώσουν. Αν μάλιστα έχετε καταλήξει σ ένα συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης, καλό θα ήταν κάποιες φορές να πάτε στο άλλο άκρο, προκειμένου να κάνετε εκ νέου τις συγκρίσεις σας και σίγουρα να γελάσετε.
  • Κανονίστε μικρές αποδράσεις τα σαββατοκύριακα. Πάρτε την παρέα σας και πηγαίνετε μια βόλτα στην θάλασσα ή στο βουνό. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική στο αυτοκίνητο και τραγουδήστε δυνατά. Χαμογελάστε που έχετε την τύχη να κάνετε μια βόλτα ή μια εκδρομή με τους ανθρώπους που αγαπάτε.
  • Σταματήστε να θεωρείτε δεδομένα τα πάντα στη ζωή σας. Αλλάζετε εσείς, οι επιθυμίες σας, οι ευκαιρίες σας, οι συνθήκες και οι άνθρωποι γύρω σας λεπτό προς λεπτό. Δεν δικαιολογήστε να είστε οι θεατές της ζωή σας αλλά μόνο οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤEΣ.....τολμήστε το λοιπόν!!!!!!!!          

ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ....ΜΕΡΟΣ 1ο


ALBERT ELLIS (1913-2007 American psychologist)


'' The best years of your life are the ones in which your problems are your own. You don't blame them on your mother, the ecology or the President. You realize that you control your destiny"

'' Acceptance is not love. You love a person because he or she has lovable traits, but you accept everybody just because they are alive and human"

ALFRED ADLER (1870-1937 Austrian psychiatrist & psychologist)
" It is easier to fight for one's principles than to live up to them"


B.F SKINNER (1904-1990 American psychologist) 
'' A failure is not always a mistake, it may simply be the best one can do under the circumstances. The real mistake is stop trying."


CARL JUNG (1875-1961 Suiss psychologist)
" The shoe that fits one person pinches another, there is no recipe for living that suits all cases"


CARL ROGERS (1902-1987 American psychologist)
" The curious paradox is that when i accept myself just as i am, then i can change"


ERICH FROMM (1900-1980 American psychologist)
 '' Only the person who has faith in himself is able to be faithful to others"


G. STANLEY HALL (1844-1924 Experimental psychologist)
'' Every theory of love, from Plato down, teaches that each individual loves in the other sex what he lacks in himself"


OSCAR WILDE (1854-1900 Irish writer and poet)
" What is a cynic? A man who knows the price of everything and the value of nothing"

" Experience is simply the name we give our mistakes"

" Do not afraid of the past. If people tell you that it is irrevocable, do not believe them"

" What seems to us as bitter trials are often blessings in disquise"